Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider: Elke Polstra

22 november 2017

In Buurkrachtbuurten kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. Met succes: Buurkracht groeit flink door. In november heeft het team versterking weer versterking gekregen, nu van Elke Polstra.

Elke in het kort

Naam: Elke Polstra

Buurtbegeleider sinds: november 2017

Werkgebied: zuidelijk Limburg

Elke verzorgt alles tot in de puntjes. Ze houdt van lijstjes en heldere overzichten en ook bij haar thuis ligt niets waar het niet hoort.

Hoe is Buurkracht op jouw pad gekomen?

“De afgelopen twee jaar heb ik via een adviesbureau dat gericht is op de energietransitie, al bijgedragen aan verschillende verduurzamingstrajecten. Bijvoorbeeld bij de gemeente Beek en de Regionale Energie-Alliantie Zuid-Limburg. Sinds januari werkte ik aan Dubbel Duurzaam, een initiatief om woningeigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen en levensloopbestendig maken van hun huis. Ik begeleidde bijvoorbeeld de coaches die vanuit de deelnemende gemeenten particulieren adviseren over besparingskansen en gaf zelf advies over financieringsmogelijkheden. In dat traject kwam ik ook Buurkracht regelmatig tegen. Toen daar een vacature vrij kwam voor buurtbegeleider, leek me dat een mooie manier om mijn kennis en netwerk verder te verbreden. En om meer in de rol van coach te kruipen en zo nog meer mensen aan de energietransitie en Buurkracht te verbinden.”

Wat heb je zelf met duurzaamheid?

“Van huis uit eigenlijk vrij weinig. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd en ben toevallig in dit werkveld gerold. Maar daardoor ben ik zeker de urgentie gaan voelen van de energietransitie. Wij zijn de eerste generatie die echt iets merkt van de gevolgen van klimaatverandering en misschien wel de laatste die er nog iets tegen kan doen. Daar werk ik graag aan mee. Ook thuis. Mijn vriend en ik wonen net samen in een huurappartement met energielabel A. We scheiden ons afval en gaan heel bewust om met gas en elektriciteit. Veel meer kunnen we nu niet doen. Maar als we ooit een eigen huis kopen, dan wil ik dat wel rigoureus aanpakken als dat nodig is. En als het budget het toelaat natuurlijk.”

Wat hoop je als buurtbegeleider te gaan bijdragen?

“Het werk van buurtbegeleider sluit heel mooi aan bij mijn eerdere werkervaring. Ik was al bezig met het verduurzamen van koopwoningen, ik ben al bekend met de verschillende maatregelen die voorhanden zijn en heb al aardig wat contacten die ik ook voor Buurkracht kan inzetten. Mijn rol verschuift wel van meer adviserend naar coachend. Dat lijkt me ook leuk. In deze eerste weken loop ik veel mee met andere buurtbegeleiders, om te zien hoe zij dat allemaal op hun eigen manier doen. En te kijken hoe ik me dat allemaal op mijn manier eigen kan maken. Het is nog even zoeken en aftasten, maar ik heb er veel zin in.”

Waar kunnen we je buiten je werk voor wakker maken?

“Een van de mooiste dingen om te doen vind ik duiken. Op mijn 12e haalde ik mijn eerste duikbrevet en sindsdien grijp ik op vakantie elke gelegenheid aan. Van Cuba tot Egypte. Ik vind het prachtig. Als je duikt kom je op plekken waar nog bijna niemand is geweest, in een wereld die nog onaangeraakt is. Dat heeft ook iets heel mysterieus.”

Meer prangende vragen voor Elke? Stel ze haar! En wil je juist meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?