Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider: Corina Onderstijn

28 april 2018

De buurtbegeleiders van Buurkracht zijn onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In februari is Corina Onderstijn van start gegaan vanuit de Energiewerkplaats Drenthe.

Corina in het kort

Naam: Corina Onderstijn

Buurtbegeleider sinds: 1 februari 2018

Werkgebied: het grootste deel van Drenthe, samen met Marjan Hendriks

In 2016 verscheen Corina’s eerste roman, Vanbinnen en vanbuiten. Een origineel relaas over een dertiger die alles voor elkaar lijkt te hebben, maar dan vast komt te zitten in haar eigen hoofd.

Hoe kom jij bij de Energiewerkplaats terecht?

“Na mijn studie ontwikkelingssamenwerking in Groningen is mijn interesse steeds meer opgeschoven van sociale naar duurzame ontwikkeling. In mijn vorige baan bij de Omgevingsdienst regio Utrecht begeleidde ik ook al duurzame initiatieven. Mooi werk dat ik lang gedaan heb. Maar uiteindelijk wilde ik toch weer terug naar het noorden, waar ik ben opgegroeid, gestudeerd heb en waar mijn vrienden en familie zitten. Waar ik me thuis voel. Dus ik ben een baan in het noorden gaan zoeken. Via iemand van de Natuur en Milieu Federatie in Utrecht kwam ik deze functie op het spoor. Ik heb meteen gesolliciteerd.”

Hoe bevalt het tot nu toe?

“Heel goed! Ik had hier nog niet zo’n groot netwerk, maar duik daar nu met veel plezier in. Inhoudelijk zat ik al in deze hoek. Dan denk je dat je alles weet, maar dan blijken ze in Drenthe overal nét weer iets anders tegenaan te kijken. Het mooie is dat er al van alles gaande is, en dat een heleboel partijen die elk op hun eigen manier al bezig waren met het stimuleren van lokale initiatieven, nu hun krachten hebben gebundeld in de Energiewerkplaats. Die samenwerking biedt een veelheid aan kansen; dat is hartstikke mooi om te zien. En ik heb ontzettend leuke collega’s.”

Wat zijn je plannen en hoe ga je daarmee aan de slag?

Ik vind het heel leuk als ik mensen kan helpen samen te werken aan een gezamenlijk doel. Zeker in dit werkveld, dat mij na aan het hart ligt. Daarbij is mijn sterke punt dat ik het pad daarnaartoe heel concreet kan maken: wat willen we, wie betrekken we daarbij? Wat kunnen we onderweg tegenkomen en hoe anticiperen we daarop? Op die manier hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren voor de buurtteams. Tegelijkertijd wil ik – ook vanuit mijn overheidsachtergrond - proberen ons verhaal goed neer te zetten bij gemeenten. Zodat zij als onze ambassadeurs onze zichtbaarheid gaan vergroten en inwoners die met verduurzaming aan de slag willen, sneller naar ons doorverwijzen.”

Hoe duurzaam ben je zelf?

“De disclaimer is: ik ben niet perfect. Maar ik ben er wel mee bezig. Volgens mijn vriend soms iets te militant. Maar hij gaat er ver in mee. Samen zijn we bewust heel klein gaan wonen, in een micro-appartement. Om te kijken: hoe kunnen we zo veel mogelijk ont-spullen? Met hoe weinig ruimte kunnen we toe? Hoe kunnen we ons afval en energieverbruik beperken? Nu zitten we in een appartement uit midden jaren 90 dat goed geïsoleerd is, maar nog geen zonnepanelen heeft. Binnen de vereniging van eigenaren ben ik aan alle kanten aan het rammelen om dat voor elkaar te krijgen, maar voorlopig vinden de meeste bewoners het wel goed zo. Ik vermoed dat het een project van de lange adem gaat worden.”

Heb je nog meer bijzonderheden?

“Ha, ja, ik doe dit werk parttime omdat ik twee uit de hand gelopen hobby’s heb. Allebei manieren om vorm te geven aan alle ideeën en reflecties die ik heb en mijn brein levend te houden. De eerste is dat ik actief ben bij twee theaterverenigingen, Stranger Things Have Happened en Entropy. Op het podium én als trainer. Daar zie ik ook een overlap met mijn werk: samen mooie dingen maken. De tweede uit de hand gelopen hobby is schrijven. Omdat ik het soms ook heel lekker vind om in een coconnetje te kruipen. Mijn eerste roman, Vanbinnen en vanbuiten, doet het best goed. De tweede is in de maak. Over mijn debuut heb ik vier jaar gedaan, dus dat duurt nog wel even.”

Meer prangende vragen voor Corina? Stel ze haar! En wil je juist meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?