Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider: Alex de Ruiter

21 september 2016

Het terrein van Buurkracht breidt zich uit. Er doen er al ruim honderdveertig buurten mee, dankzij nieuwe samenwerkingsverbanden in steeds grotere delen van het land. Na Cogas, GrEK en Alliander is nu ook Rendo aan boord met Zuid-Drenthe en de Kop van Overijssel als werkgebied. Alex de Ruiter versterkt namens dit netwerkbedrijf het buurtbegeleidersteam.

Naam: Alex de Ruiter
Buurtbegeleider sinds: september 2016
Werkgebied: Zuid-Drenthe en de Kop van Overijssel
Alex is een geboren Drent, maar groeide op in de Noordoostpolder, het nieuwe land voor echte pioniers.

Wat bracht jou bij Buurkracht?

“Een tip van een goede buur. Die had de advertentie voor de functie gezien en dacht aan mij. Ik kende Buurkracht eerlijk gezegd nog niet, maar de vacature sprak me erg aan. Hiervoor gaf ik 21 jaar leiding aan een vakantie- en conferentieoord. Dat lijkt iets heel anders, maar ik zie veel raakvlakken. Ik was daar bijvoorbeeld erg gericht op het ontwikkelen van allerlei nieuwe initiatieven, zoals dagarrangementen en zondagmatinees met culturele optredens van gezelschappen uit de regio. Net als bij Buurkracht ging het om het verbinden van mensen, om initiatieven ontplooien. En daarbij creativiteit aan de dag leggen. Ook projectmatig en zelfstandig werken ligt me. Reden genoeg om te solliciteren.”

Hoe ga je in jouw regio Buurkracht op de kaart zetten?

“Voor een deel zit Buurkracht al in Rendo-gebied. Daar neem ik een aantal buurten over van mijn collega-buurtbegeleiders Rana en Marjan. Daarnaast wil ik natuurlijk nieuwe buurten warm maken voor Buurkracht. Ook in gemeenten waar dat nog niet eerder kon zoals Hoogeveen en Steenwijk. Heel praktisch door mijn eigen netwerk in te zetten, aan te schuiven bij bestaande initiatieven, en door contacten te leggen via bijvoorbeeld dorpsbelangen, coöperaties en gemeenten met enthousiaste mensen. En dan met elkaar aan de slag.”

Heb je er zin in?

“Heel erg. Ik heb net twee intensieve trainingsdagen doorgebracht met het hele team van Buurkracht. Een leuke groep creatieve mensen die mooie ideeën kunnen bedenken en waar energie van uitgaat. Er hangt een goede, open sfeer. Dat maakt het al leuk. En ik heb ook hier de vrije rol om dingen op poten te zetten. En daarmee echt iets goeds te doen. Buurkracht speelt op een positieve manier in op veranderingen in de maatschappij.”

Wat heb je met duurzaamheid en energiebesparing?

“Dat was bij mij tot nu toe niet echt top of mind. Ik heb wel zonnepanelen en een elektrische auto. Hier en daar ledverlichting en we gebruiken duurzaam opgewekte stroom. Er hangt ook een slimme meter in mijn huis, maar die kreeg iedereen in de buurt. Het gaat erom hoe je daarmee bezig bent. Ten opzichte van anderen ben ik misschien al wat verder, maar ik vind dat er nog wel een tandje bij kan.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

“Van alles. Ik fitness en fiets, volg het voetbal. Ik mag graag statten met m’n vrouw en gezellig samen dingen doen met vrienden. Ik zit bij een actieve Rotary en heb een gezellige eetclub. Voorheen was ik erg actief in het verenigingsleven maar dat staat momenteel op een wat lager pitje. O ja, en ik speel gitaar. Niet in een bandje, maar gewoon thuis, solo, en dan lekker zingen.”

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder. Mail Alex.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?