Ontmoet onze buurtbegeleiders: Muriel en Fleur Teitink

06 november 2015

Het terrein van Buurkracht breidt zich uit. Er doen steeds meer buurten mee, en Buurkracht is dankzij nieuwe samenwerkingsverbanden ook in steeds grotere delen van het land voorhanden. Na Cogas en GrEK is nu ook Alliander van de partij. Muriel en Fleur Teitink versterken namens dit netwerkbedrijf het buurtbegeleidersteam.

Buurkracht ju4a8293 muriel klein
Muriel
Buurkracht fleur teitink
Fleur Teitink

Naam: Muriel en Fleur Teitink
Buurtbegeleider sinds: september 2015
Werkgebied Muriel: Arnhem en omstreken
Werkgebied Fleur: Amsterdam en omstreken
Fleur en Muriel blijven ook consultant sociale innovatie bij Alliander. Half om half. Maar vooral ook in combinatie.

Jullie zijn voor Alliander ook een soort verkenners, toch?

Muriel: “Ja, dat klopt. Alliander doet een jaar op proef mee met Buurkracht. We gaan buurten werven en begeleiden, en hebben tegelijkertijd de opdracht om te onderzoeken of Buurkracht echt iets voor ons is. Daar brengen we advies over uit. Aan het eind van het jaar valt de beslissing of we ermee doorgaan en op welke manier.”

Fleur: “Net als Enexis Holding N.V. is Alliander bezig met de vraag: hoe kun je lokaal, samen met bewoners, buurten verduurzamen en daarbij inspelen op wat bewoners willen? We kijken van binnenuit: wat gebeurt er in het Buurkracht-proces? Helpt Buurkracht buurten echt verder? Hoe ziet het er in de praktijk uit? Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken, maar ik merk wel dat Buurkracht energie besparen overzichtelijk maakt. En dat mensen dat fijn vinden.”

Buurten begeleiden, hoe pakken jullie dat aan?

Fleur: “We zijn de helft van de week buurtbegeleider en de andere helft van onze tijd steken we in andere opdrachten. In deze beginfase hebben we allebei een ‘buddy’ in het team en gaan we bijvoorbeeld mee naar buurtbijeenkomsten om de kneepjes van andere buurtbegeleiders af te kijken. Dat is heel leuk en leerzaam, en met die bagage op zak kunnen we ook onze eigen wijken in.”

Muriel: “Als consultant sociale innovatie komen we ook veel in buurten die zelf aan de slag willen. En onze aanpak is er ook één van: praten met bewoners, uitzoeken wat ze echt willen en dat samen met de bewoners én andere bedrijven van de grond tillen. Daarbij kijken we breder dan energie besparen, maar er is ook wel overlap met wat we al deden. Daardoor nemen we contacten, ervaring en mooie voorbeelden mee die we die we als buurtbegeleider voor Buurkracht goed kunnen gebruiken.”

Wat zou Buurkracht van Alliander kunnen opsteken?

Fleur: “Misschien om nog breder te kijken. In een wijk in Arnhem wilden bewoners bijvoorbeeld meer groen en water in de buurt, meer speelplekken voor de kinderen. Wij hebben vervolgens allerlei partijen én de bewoners bij elkaar gebracht, van het waterschap tot het afval- en waterleidingbedrijf. Dat heeft ertoe geleid dat er nu een stadspark is ontstaan waar eerst een braakliggend terrein was.”

Muriel: “Wij zoeken bij Alliander nadrukkelijk ook de samenwerking met bedrijven en ondernemingen die actief zijn in buurten. We nemen de grotere context mee. Daarbij hoeft energie besparen niet per se de eerste behoefte van bewoners te zijn. Vaak komt dat aspect vanzelf om de hoek kijken als je eenmaal bezig bent.”

Wat is je droom?

Muriel: “Om ooit een ontmoetingsbuurtplek te hebben. Een fijne ruimte met een huiskamergevoel waar mensen uit mijn eigen buurt samenkomen. Liefst in of dicht bij Leuven, want daar kom ik vandaan. Ik ben zelfs al bezig met barista- en bakcursussen om die droom te verwezenlijken. Maar voorlopig vind ik het werk dat ik nu doe ook nog superleuk.”

Fleur: “Ik zou graag in een Tiny House wonen. Dat zijn kleine, mooie, kant-en-klare huisjes die je zo in de natuur neer kunt zetten en waar je alles hebt. Je woont er niet primitief, maar gaat wel heel bewust om met bijvoorbeeld ruimte, energie en water. In Amerika zijn die huisjes heel populair en ook in Nederland zijn ze in opkomst. Met een groep gelijkgezinden ben ik bezig met een vergunning om bij Amsterdam een experimenteerruimte voor Tiny Houses in te richten.”

Mail Muriel. Mail Fleur.

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?