Ontmoet onze buurtbegeleiders: Martijn Kolkman

16 oktober 2015

In Buurkrachtbuurten kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar ingangen voor Buurkracht en helpen enthousiaste bewoners op weg. Het team breidt zich gestaag uit. In september is Martijn Kolkman van Cogas Duurzaam BV erbij gekomen.

Buurkracht 151016 martijn vierkant
Martijn Kolkman

Naam: Martijn Kolkman
Buurtbegeleider vanaf: 15 september 2015
Werkgebied: Twente en omstreken
Studeerde af op halalvoedselcertificaten in Maleisië

Hoe is Buurkracht op jouw pad gekomen?

“Via Cogas. Dat is de organisatie die het gasnetwerk beheert in Twente en Hardenberg, en het elektriciteitsnetwerk in Almelo, Goor en Oldenzaal. Daar ben ik na mijn studie bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Twente begonnen als trainee op de afdeling Duurzaam. Eind 2014 hebben Buurkracht en Cogas Duurzaam BV een samenwerkingscontract gesloten. Onderdeel van die afspraken was dat er van ons uit ook een buurtbegeleider zou komen voor het eigen werkgebied. Toen ik de vraag kreeg of dat niet iets voor mij was, hoefde ik niet lang na te denken.”

Wat trekt je in dit werk?

“Sowieso vind ik duurzaamheid een mooi terrein. Het onderwerp is echt hot, zeker sinds invloedrijke mensen als Al Gore en Obama zich ervoor inzetten. De energiewereld staat op z’n kop. Het is heel interessant om zo dicht op het vuur te zitten. Bij Buurkracht krijg ik de kans om ambassadeurs voor energiebesparing in de wijk te begeleiden. Het lijkt me leuk om mee te denken: hoe pak je het op? Hoe kun je acties stroomlijnen en succesvol maken? Ook de groep waarin ik terechtgekomen ben, bevalt me. Het is een heel divers team en het enthousiasme straalt er vanaf.”

Hoe ga je in jouw regio te werk?

“Ik ben net begonnen, dus ik ben nog aan het inwerken. En ik moet nog even aftasten wat er allemaal mogelijk is en welke aanpak voor mij het beste werkt. Sommige buurtbegeleiders kiezen ervoor om echt heel lokaal contacten te leggen, bijvoorbeeld met sportscholen en wijkraden. Ik kan me zo voorstellen dat ik in eerste instantie vooral via de provincie en gemeenten contacten leg. Ik ben bestuurslid van de VVD-fractie in Twenterand, een kleine gemeente in Overijssel en ken daardoor al hier en daar mensen die daarbij goed zouden kunnen helpen.”

Wat had je nooit willen missen?

“Ik heb voor mijn afstudeerproject negen maanden in Maleisië gewoond. Een supermooie tijd in een gave cultuur. Ik deed daar onderzoek naar halalvoedselcerficering. Het certificeringssysteem in Maleisië  is toonaangevend in de wereld. West-Europa en Nederland in het bijzonder kunnen daar nog veel van leren. Hier zijn er geen erkende eisen waaraan halalvoedsel moet voldoen, wat consumenten vaak sceptisch maakt. Halal zei me in het begin niet zo veel, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat het een gezonde keuze is, goed voor mens en dier.”

Mail Martijn.

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Lenteactie: vraag het je buren

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?