Ommelanderwijk-Zuidwending wint energiescan van het dorpshuis

22 maart 2017

De eindstrijd van het Klimaatstraatfeest is in alle hevigheid losgebarsten. Ook Ommelanderwijk-Zuidwending is nog in de race voor de Buurkracht- en de landelijke competitie. Omdat inwoners van dit deel van Veendam in november de meeste punten binnensprokkelden, wonnen ze de KSF-maandprijs: een energiescan van het dorpshuis. Wat zegt het kersverse rapport

Buurkracht 2017 03 12 09.06.19 1
Via het dak lekt veel warmte weg

Elke maand dat de spannende energiebespaarwedstrijd loopt, looft Buurkracht een buurt- en woningscan uit voor de best scorende deelnemer. Paul Joosten uit Ommelanderwijk-Zuidwending: “In november waren wij dat. Maar als Buurkrachtbuurt hebben wij zo’n onderzoek al gehad. We hebben dan ook gevraagd of we in plaats daarvan een energiescan op ons dorpshuis konden laten uitvoeren. Dat beheren we als bewoners zelf, vrijwel geheel zonder subsidie; we moeten onze eigen broek ophouden. Doordat veel mensen daar hun ziel en zaligheid insteken, rooien we het net, de laatste twee jaar weer met zwarte cijfers. Maar elke besparing is welkom.”

Werven voor een nieuw dak

Buurkracht 2017 03 12 09.06.40 2
Het dak van het dorpshuis is niet of nauwelijks geïsoleerd

Begin maart nam Paul Joosten namens Ommelanderwijk-Zuidwending het rapport van de energieadviseur in ontvangst. “Een mooi overzicht”, zegt hij. “In grote lijnen komt er uit zijn onderzoek wat we zelf ook al gezien hadden. Bijvoorbeeld dat er veel warmte weglekt via het dak. En dat het dak zeer geschikt is voor zonnepanelen. We zijn al druk bezig om fondsen te werven voor een nieuw, goed geïsoleerd dak met veertig zonnepanelen. Hopelijk kunnen we daar dan ook een mooie dorpsaanbieding voor zonnepanelen aan koppelen.”

Komt het Klimaatstraatfeest in Veendam?

Het onderzoek leverde ook nieuwe inzichten op. “Het dorpshuis is een negentiende-eeuws schoolgebouw. Zo’n veertig jaar geleden is aan de voorkant een deel bijgebouwd. Dat blijkt nu niet of nauwelijks geïsoleerd te zijn. Dat is een besparingskans waar we nog niet zo bij stilgestaan hadden.” En? Kan het dorpshuis binnenkort worden opgetuigd voor een spetterend Klimaatstraatfeest? Paul: “We zitten met drie straten bij de laatste honderd deelnemers. Bij de Buurkrachtbuurten stonden we op de vierde plek voordat de eindstrijd begon. De scores worden in de laatste maand geheimgehouden. Als ik zag hoe hoog de top drie stond, vrees ik dat we die niet meer inhalen. Maar onze vierde plek zou toch een stimulans voor inwoners moeten zijn om volgend jaar nog serieuzer voor de overwinning te gaan.”

Ommelanderwijk-Zuidwending

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ommelanderwijk-Zuidwending