Ommelanderwijk-Zuidwending pakt door met isolatie

29 oktober 2017

Ommelanderwijk-Zuidwending heeft de smaak van samen energie besparen te pakken. Na de goed lopende zonnepanelenactie stoomt het buurtteam nu door met isolatie. Op 31 oktober kwamen tientallen bewoners in buurthuis De Wending bij elkaar om hier meer over te horen. Zij konden zich meteen aanmelden voor een gratis warmtebeeld van hun huis. Ook benieuwd waar jouw huis warmte lekt? Geef dit dan door via de buurtpagina.

De wind in de zeilen

Orville Frijde, de buurtbegeleider van Buurkracht, trapte de avond af met een kort overzicht van wat er in Ommelanderwijk-Zuidwending de afgelopen anderhalf jaar al bereikt is. Henk de Jonge van het buurtteam: “Ons laatste wapenfeit is dat een groeiend aantal huishoudens meedoet aan onze zonnepanelenactie. Er staan nog een paar offertes open, maar nu al wekken de deelnemers samen meer dan 40.000 kwh per jaar op. En meedoen kan nog steeds.”

Buurkracht bijeenkomst 31 oktober 202217
Ommelanderwijk-Zuidwending pakt door met isolatie

Steun van de Kompanjie

Na Orville nam Anna-Kaisa Tiemens kort het woord. Als nieuwe adviseur duurzaamheid bij De Kompanjie, de werkorganisatie voor Pekela en Veendam maakte zij van de gelegenheid gebruik zichzelf voor te stellen en te vertellen wat de gemeenten allemaal doet en nastreeft op het gebied van duurzaamheid. “Zij onderstreepte ook het belang van initiatieven zoals dat van ons”, zegt Henk. “We gaan zeker kijken hoe we kunnen samenwerken.”

Aan de slag met isolatie

Inmiddels is het stookseizoen aangebroken en vindt het buurtteam het tijd zich te richten op isolatie. “Al een tijd geleden hebben we een enquête uitgezet in Ommelanderwijk-Zuidwending om te peilen voor welke acties buurtgenoten interesse hebben”, zegt Henk. “In de top 3 stonden toen warmtescans, zonnepanelen en zonneboilers. Daar zijn we mee begonnen. Op plek 4 tot en met 6 eindigden spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Daarmee gaan we nu aan de slag.”

Volledig ontzorgd

Ingewikkeld hoeft het niet te zijn om je huis beter te isoleren, legde projectleider Brechje Houët van Groningen Woont Slim aan de zaal uit. “Groningen Woont Slim is een soort winkel waar je duurzaam wonen simpel en snel koopt. Mensen kunnen er terecht met hun wensen en daar zoekt deze organisatie dan een bedrijf bij dat dit kan regelen voor een nette prijs-kwaliteitverhouding. Wie betere isolatie wil, hoeft daar dus alleen maar aan te kloppen en wordt vervolgens volledig ontzorgd.”

Gerichte vragen

Bij de presentatie van Brechje bleek ook hoe gemotiveerd de aanwezigen waren om hun huis te isoleren. “Er kwamen veel goede, gerichte vragen uit de zaal, van mensen die bijvoorbeeld meer wilden weten over de verschillende isolatiematerialen of de mogelijkheden voor hún huis. Vragen waar eigenlijk de leverancier zelf aan te pas moest komen. We hebben de gegevens van alle bezoekers genoteerd en gaan kijken hoe we ze die specifieke informatie alsnog kunnen geven.”

Warmtebeelden op komst

Aan het eind van de avond nam Henk zelf ook nog even het podium om de mogelijkheid die Buurkracht aan buurten biedt om een warmtecamera of energieverbruiksstekkers te lenen, onder de aandacht te brengen. “Vorig jaar hebben we met de warmtecamera al veertig woningen gefotografeerd en zo in beeld gebracht waar de warmtelekken zitten. En ook nu blijken er weer heel wat mensen te zijn die belangstelling voor zo’n beeld hebben. Dat maakt meteen duidelijk waar isolatie het meeste zin heeft. We gaan dan ook opnieuw een warmtecamera aanvragen. Veel aanwezigen hebben zich direct aangemeld voor die tweede ronde.”

Meld je ook aan!

Henk hoopt dat het balletje weer goed gaat rollen. “Het was in elk geval een geslaagde avond. Zowel de opkomst als de motivatie was goed. Je kon merken dat veel mensen echt met hun huis bezig zijn en aan de slag willen. De warmtebeelden kunnen daar ook weer een extra impuls aan geven. Daarvoor kunnen ook bewoners die er niet bij waren zich natuurlijk nog opgeven. Gewoon door een berichtje te sturen via onze buurtpagina.”

Ommelanderwijk-Zuidwending

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ommelanderwijk-Zuidwending