Ommelanderwijk en Zuidwending gaan van start met energiebesparing

16 juni 2016

In de buurten en buurtschappen ten Oosten van Veendam zijn er nog voldoende kansen voor energiebesparing. Hoog tijd om bewoners daarvan bewust te maken vond het energieteam van de wijksraad. Op 10 en 14 juni hield het team maar liefst twee startbijeenkomsten in de dorpshuizen van Ommelanderwijk en Zuidwending. Ruim 80 bezoekers werden getrakteerd op een rijk programma vol informatie en mogelijkheden voor persoonlijk advies.

Op beide bijeenkomsten heette Henk de Jonge alle bezoekers van harte welkom namens het energieteam. Hij legde uit wat de bedoeling van het initiatief is. “We willen de bewoners eerst bewust maken van hun energieverbruik. Een tweede stap is samen maatregelen nemen om dat verbruik omlaag te krijgen. Bij voorkeur collectief.

Buurkracht buurtbijeenkomst zuidwending
Buurtbijeenkomst Zuidwending
Buurkracht buurtbijeenkomst ommelanderwijk
Buurtbijeenkomst Ommelanderwijk

Online inzicht

Het energieteam werkt samen met Buurkracht. Buurtbegeleider Orville Frijde vertelt waarom. Buurkracht helpt al meer dan 130 buurten door het hele land met energiebesparing. Buurkracht steunt de organisatie met kennis en inzicht in verbruik via de buurtpagina’s op Buurkracht.nl. Bewoners die zich aanmelden op buurkracht.nl/ommelanderwijk-zuidwending vinden daar energiebesparingstips en een overzicht van de lopende acties. Ook blijven ze automatisch op de hoogte van ontwikkelingen. Bewoners met een slimme meter kunnen inloggen om online hun eigen energieverbruik in te zien en deze te vergelijken met het gemiddelde in de buurt.

Informatiemarkt

In de koffiepauze konden de bezoekers tijdens beide bijeenkomsten terecht bij stands van lokale aannemers. Het energieteam had een bouwbedrijf uitgenodigd en specialisten op het gebied van glas, isolatie en zonnepanelen. Henk: “De stands werden beide avonden goed bezocht. Mensen konden er informatie krijgen over maatregelen, en vragen stellen aan experts over hun eigen woning.”

Energiescan

Wat zijn de kansen voor energiebesparing in beide buurten? Een energieadviseur van Invent had afgelopen weken een algemene energiescan gemaakt van de buurten en een gedetailleerde scan van een representatief huis. Uit de scans kwam naar voren dat met woningisolatie nog veel kan worden bespaard. Aan de hand van de resultaten van zijn energiescan vertelde de adviseur meer over de verschillende energiebesparende maatregelen.

Watervoorziening

Hoe energiebesparing in de praktijk werkt en wat het oplevert, kon Paul Joosten van het energieteam uit eigen ervaring en zeer beeldend vertellen. Zijn huis in Zuidwending is energieneutraal en hij kon stap voor stap laten zien welke maatregelen hij had genomen en wat het effect was geweest. Omdat er op energiegebied weinig meer aan zijn huis valt te verbeteren, is hij begonnen met zijn watervoorziening door regenwater op te vangen en te filteren.

Veel belangstelling                            

Tijdens en na de presentaties was er volop gelegenheid voor vragen. Na de bijeenkomst konden de bezoekers ook nog terecht bij de stands van de bouwbedrijven. Henk de Jonge: “De mensen waren enthousiast. Je merkt dat energiebesparing hier leeft. Er waren veel vragen, ook voor de standhouders. En er zijn 40 inventarisatieformulieren ingevuld waarop mensen konden aangeven waar hun belangstelling naar uit gaat.”

Collectieve actie

Henk heeft de resultaten van de inventarisatieformulieren nog niet in een Excel-sheet gezet, maar een vlugge blik laat zien dat er veel behoefte is aan spouwmuurisolatie en dakisolatie. De komende week gaat het team ook inventarisatieformulieren meesturen met de wijkkrant. Mensen die niet op de bijeenkomsten waren, kunnen zo ook aangeven naar welke maatregelen hun interesse uitgaat en zich aanmelden. Henk: “Vooralsnog ziet het er naar uit dat we na de zomervakantie gaan starten met een collectieve actie voor spouwmuurisolatie en dakisolatie.”

Ommelanderwijk-Zuidwending

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ommelanderwijk-Zuidwending