Oeps, wat verbruik ik veel!

07 juli 2016

Inzicht in je energieverbruik kan je behoorlijk aan het denken zetten. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Sylvia Schoots uit Warffum: “Die verbruiksgrafieken op buurkracht.nl motiveren je om direct aan de slag te gaan."

Buurkracht 160608 bb warffum
Bijeenkomst in Warffum

Begin juni bezocht Sylvia met haar man de dorpsbijeenkomst van de werkgroep WarffumWerkt! en Buurkracht over energie besparen. “We hebben al veel aan ons huis gedaan om het energiezuiniger te maken, maar tot nu toe hebben we afgezien van spouwmuurisolatie. We waren afgeschrikt door verhalen dat je daarmee last van vochtdoorslag kon krijgen. Dat was een van de redenen dat we de bijeenkomst bezochten: we wilden weten hoe dat zat. Volgens de energieadviseur die aanwezig was om dat soort vragen te beantwoorden, komt vochtdoorslag bij spouwmuurisolatie tegenwoordig nauwelijks meer voor. We hebben die maatregel daarom toch weer op ons verlanglijstje gezet.”

Wat hadden we gedaan?

De echte eye-opener van de avond was voor Sylvia dat ze met de slimme meter in de meterkast het energieverbruik van haar huishouden online kon volgen. En vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. “Ik wist niet dat die mogelijkheid bestond.” Eenmaal thuis kroop Sylvia achter haar computer om haar slimme meter te activeren op buurkracht.nl, om haar verbruik te kunnen inzien. “Je ziet in een grafiek precies wat je verbruikt aan gas en elektra. Per dag en zelfs per uur. De eerste dag hadden we praktisch niets verbruikt. Dat kon kloppen: we waren die dag buiten de deur en het was warm weer. Maar op zaterdag bleek ons verbruik ver boven het buurtgemiddelde te liggen. Toen waren we de hele dag thuis geweest, maar wat hadden we precies gedaan?”

Maak er een sport van

Sindsdien houdt Sylvia haar energieverbruik goed bij. “Ik vind het een sport om samen met de kinderen te kijken of we het naar beneden kunnen krijgen. Bijvoorbeeld door erop te letten dat er geen lichten branden in ruimtes waar we niet zijn, opladers uit het stopcontact te trekken als ze niet opladen en niet te lang onder de douche te staan. Daarvan zien we gelijk het effect. Ik kan iedereen aanraden om z’n verbruik te gaan volgen: het motiveert om direct aan de slag te gaan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?