Nul op de meter is haalbaar met Meerkracht

03 juni 2016

De huizen in Meerstad zijn al heel energiezuinig. Maar met een beetje inspanning is nul op de meter haalbaar. Daarom wil het buurtteam samen met de buurt aan de slag om de kilowatturen omlaag te brengen. Een plan dat in goede aarde viel bij de bewoners. Op 1 juni kwamen maar liefst 35 buurtbewoners naar de eerste buurtbijeenkomst van Meerkracht in basisschool Meeroevers. De eerste stap was een inventarisatie van hun wensen.

Buurkracht img 6680
Hoge opkomst bij de buurtbijeenkomst

Nadat het buurtteam zich had voorgesteld, hield buurtbegeleider Hanna de Vries een korte presentatie over hoe Buurkracht kan ondersteunen met energiebesparing. Buurkracht helpt buurten onder meer met communicatie. Via een eigen website buurkracht.nl/meerkracht blijven bewoners op de hoogte van het laatste nieuws en lopende acties. Buurkracht leent ook energieverbruiksmeters uit, waarmee bewoners het verbruik van hun apparatuur kunnen meten.

Warmtepompensessie

Na haar presentatie kreeg Hanna direct veel vragen. Teamlid Gerard Martinus: “Bijna alle huizen in Meerstad hebben een warmtepomp voor de verwarming. Maar bijna niemand weet hoe je de installatie zuiniger af kan stellen of hoe je verbruik kan meten en vergelijken. We gaan nu kijken of we een bijeenkomst kunnen organiseren over warmtepompen.” Na Hanna was een korte koffiepauze waarin het buurtteam aan de bezoekers vroeg om op briefjes te schrijven wat hun wensen en vragen zijn op gebied van energiebesparing en eigen opwek. “Die gaan we op een rij zetten, zodat we vervolgstappen kunnen bepalen.”

Buurkracht img 6682
Volop aandacht voor de plannen
Buurkracht img 6679
Het buurtteam stelt zich voor

Eigen energiecoöperatie

Wil Meerstad energieneutraal worden, dan moet de buurt meer energie zelf opwekken. Dat kan met zonnepanelen op daken, maar ook met een zonneveld of een kleine windturbine. Norbert Buiter van energiecoöperatie Grunneger Power en teamlid van buurtteam Parkstad-IJsselstraat in Groningen ging dieper in op wat daarbij komt kijken. Hoe richt je bijvoorbeeld je eigen energiecoöperatie op?

Accu’s

Achteraf waren er nog veel vragen. Had het buurtteam ook al nagedacht over opslag van zonne-energie? En wat te doen als je dak al vol ligt en je meer opwekt dan je verbruikt? Kun je dan ook het overschot aan je buren leveren? Gerard: “Dat is het nadeel van zonne-energie. Er is een mismatch tussen opwek en verbruik. Als de zon schijnt in de zomer wekken we meer op dan we verbruiken en in de winter is het precies andersom. Dit zijn allemaal zaken die we moeten onderzoeken.”

Vervolgstappen

Buurkracht img 6672
Energieverbruiksmeters en warmtecamera

Het buurtteam kijkt tevreden terug op de avond. Gerard: “We kregen enthousiaste reacties. Ook op de vraag of mensen willen meehelpen in het buurtteam. Er was ook veel interesse in de energiecoöperatie en in de energieverbruiksmeters. We gaan de komende week de wensen en vragen van de buurtbewoners op een rij zetten voor de vervolgstappen. Het is belangrijk dat zoveel mensen meedoen, zodat we samen met en voor de buurt aan de slag kunnen om het energieverbruik omlaag te krijgen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?