Noordenbergkwartier Deventer maakt zich op voor het zonneseizoen

27 maart 2017

Zonne-energie is hot. Dat bleek maar weer tijdens de bijeenkomst over dit onderwerp in de Fermerie in het Deventerse Noordenbergkwartier op 22 maart. Zo’n veertig inwoners lieten zich daar informeren over verschillende mogelijkheden om van zonne-energie te gaan profiteren. En over hoe zij en andere buurtgenoten korting krijgen als ze gezamenlijk zonnepanelen aanschaffen. Mis die kans niet!

Buurkracht buurtbijeenkomst noordenbergkwartier
Buurtbijeenkomst Noordenbergkwartier

De avond was het initiatief van het buurtteam van Buurkracht in het Noordenbergkwartier. Henk Bakhuizen: “Uit een inventarisatie in de buurt die we eind 2016 hebben gedaan, kwam naar voren dat er veel belangstelling voor zonnepanelen is. Een paar buurtgenoten hebben toen een werkgroep gevormd om hiervoor een buurtactie op te zetten. Zij hebben een aantal leveranciers benaderd en er twee geselecteerd die er qua prijs en kwaliteit uit sprongen. En die allebei bereid zijn korting te geven als ze meerdere opdrachten uit de buurt krijgen. Van beide bedrijven waren er twee afgevaardigden aanwezig om hun aanbod, producten en werkwijze te presenteren.”

Collectief zonnedak

Maar voor het zover was, kwam eerst Jan de Vries aan het woord, directeur van de lokale energiecoöperatie Deventer Energie. Henk: “Een groot deel van Noordenbergkwartier is beschermd stadsgezicht en er staan ook veel monumenten. Dat maakt dat niet iedereen zonnepanelen op het eigen dak kan leggen zonder vergunning. Wat je dan wel kunt doen, is zonne-energie afnemen van een collectief zonnedak. Jan vertelde dat Deventer Energie een groot zonneproject heeft lopen op het dak van het bedrijf Sallcon. Daar kunnen 1000 panelen op. In december zijn de eerste 250 panelen in gebruik genomen. Ook inwoners van onze buurt kunnen intekenen via de website van Deventer Energie, voor € 295,- per paneel.”

Subsidies en aantrekkelijke leningen voor zonnepanelen

Behalve over het zonneproject van Deventer Energie vertelde Jan ook over de financieringsmogelijkheden van zonne-energie. “Er is bijvoorbeeld een landelijke subsidie beschikbaar voor zonnepanelen”, zegt Henk. “Ook bieden de provincie en sommige banken een duurzaamheidslening tegen gunstige tarieven. Daarnaast kun je de btw op zonnepanelen terug krijgen.”

Leveranciers bieden collectief voordeel

Het tweede en grootste deel van de avond was het podium voor de zonnepanelenleveranciers. “De eerste, een lokale en heel degelijke partij, had verschillende producten meegenomen zodat we ook meteen konden zien met wat voor zonnepanelen en omvormers dat bedrijf werkt. De andere leverancier biedt naast zonnepanelen bijvoorbeeld ook zonneboilers en geavanceerde systemen met accu’s en vertelde daar meer over. Heel interessant. Er kwamen ook veel vragen uit de zaal. Iemand wilde bijvoorbeeld weten wat er mogelijk zou zijn op zijn ronde dak. Anderen waren benieuwd of de bedrijven de vergunningsaanvraag voor je kunnen regelen – dat kan - en het terugvragen van de btw – eveneens.”

Ook een persoonlijke offerte?

Omdat de huizen in het Noordenbergkwartier zo verschillend zijn, kan aan de installatie van zonnepanelen moeilijk een eenheidsprijs worden gehangen. Maar de leveranciers komen graag langs om een persoonlijke offerte op te maken. Aan het eind van de avond maakten veel van de aanwezigen hiervoor direct afspraken, met één of allebei de leveranciers. “Buurtgenoten die de bijeenkomst gemist hebben, kunnen zich natuurlijk ook nog melden via onze buurtpagina”, zegt Henk. “Graag zelfs. Wij brengen ze dan in contact met de leveranciers.”

Noordenbergkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noordenbergkwartier