Nooit te oud voor zonnepanelen

13 september 2016

André Jutte (70) uit het Drentse Vledderveen heeft pas sinds 1 maand zonnepanelen, maar ze leveren hem nu al geld op. Hij sloot een zeer gunstige zonnelening af bij de provincie Drenthe. Zijn maandlasten zijn zo laag en de opbrengsten van zijn panelen zo hoog, dat hij verwacht aan het einde van het jaar geld over te houden.

Buurkracht inzicht in je verbruik   vledderveen
Inzicht in je verbruik

André: “Om mijn zonnepanelen te kopen, heb ik een zonnelening van € 3.500,- afgesloten bij de provincie Drenthe tegen een rente van 1,6%. De aflossing is € 31,- per maand. De afgelopen maand heb ik zoveel zonne-energie zelf opgewekt, dat ik per saldo niets heb hoeven afnemen bij mijn energiebedrijf. Het is nu natuurlijk zomer en de zon schijnt volop, maar panelen leveren ook in de winter energie op. Ik verwacht daarom dat mijn maandbedrag aan het einde van het jaar flink omlaag kan, meer dan die € 31,- die ik per maand aan de lening aflos.”

Verbruik in grafiek

In Vledderveen is Buurkracht nog maar net van start gegaan. André heeft zich begin augustus aangemeld op de buurtpagina. Omdat hij een slimme meter heeft gekregen, kon hij via de buurtpagina inloggen en zien hoeveel elektriciteit hij afneemt. Op 13 augustus zijn de zonnepanelen geïnstalleerd. Vanaf dat moment kon hij op de verbruiksgrafiek zien dat zijn elektriciteitsverbruik omlaag ging. André: “Op hele zonnige dagen leverden mijn panelen zelfs meer op dan ik verbruikte. Ik heb maar op 1 dag elektriciteit hoeven afnemen. Dat was de dag na een feestje, toen ik drie keer de afwasmachine en twee keer de wasmachines had aangezet en mijn hele huis heb gestofzuigd.”

Nooit te oud voor zonnepanelen

André: “Ouderen zeggen vaak: ‘ik ben te oud voor zonnepanelen. Ik ga die nooit meer terugverdienen.’ Met een gunstige lening is de terugverdientijd helemaal niet meer relevant. Met het geleende bedrag ga je eenvoudigweg direct geld verdienen, omdat je panelen meer opleveren dan de lening kost. Met een lage rentelening worden zonnepanelen dus ook voor ouderen aantrekkelijker.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?