Nieuwe recordbuurt: Germenzeel bespaart bijna een ton in euro’s per jaar

18 november 2017

In de Udense huurwijk Germenzeel beloofde woningbouwvereniging Area eind vorig jaar op alle ruim 100 huurwoningen in 2017 zonnepanelen te plaatsen, zónder verhoging van de huur of de servicekosten. Een beslissing die mede viel dankzij de intensieve inspanningen van Cees Bos en Robert Nahon van het buurtteam om bewoners én Area mee te krijgen. En de belofte is ingelost: dit najaar werden de laatste zonnepanelen aangesloten. Daarmee zijn de jaarlijkse besparingen van alle genomen maatregelen in de buurt opgelopen tot € 97.076,-. Een nieuw Buurkrachtrecord.

Buurkracht buurkracht germenzeel web uden
Nieuwe recordbuurt: Germenzeel bespaart bijna een ton in euro’s per jaar

“Op 20 april gingen de eerste panelen de daken op”, vertelt Cees Bos. “Onder andere bij mij: wij hadden als initiatiefnemers gevraagd om met ons blok te starten, als pilot. Zodat wij de eventuele kinderziektes voor de rest konden opvangen. In het begin liep bijvoorbeeld de app waarmee je de opbrengst van je zonnepanelen online kunt volgen niet helemaal lekker. Dat is al snel op z’n pootjes terechtgekomen.” De opbrengst van de panelen is tot nu toe hoger dan waar Cees rekening mee gehouden had. “Volgens de berekeningen vooraf zou iedereen op jaarbasis gemiddeld ongeveer 90 procent van z’n eigen verbruik opwekken. Het lijkt erop dat we dat dit jaar zeker gaan halen.”

Twee vliegen in één klap

Behalve dat Germenzeel nu grotendeels zelf in z’n eigen stroom voorziet, gaat het gasverbruik in de buurt naar verwachting ook dalen. Cees: “Voorafgaand aan de plaatsing van de zonnepanelen heeft Area eerst nieuwe dakisolatie aangebracht. Dat gaan we nu in ons gasverbruik merken. We slaan dus eigenlijk twee vliegen in één klap. Zo kunnen we allemaal een aardig centje terugverdienen. Van tevoren was er in de buurt nog wel wat terughoudendheid: zit er niet tóch een addertje onder het gras? Maar nu zijn we er heel blij mee. Natuurlijk zijn we er hartstikke trots op dat we dit hebben bereikt, maar ook alle complimenten voor Area! Ze hebben gedaan wat ze beloofd hebben.”

Meer in het vat

De woningbouwvereniging heeft inmiddels toegezegd ook de rest van haar woningen in Veghel en Uden – zo’n 8500 in totaal – van zonnepanelen te voorzien. “Geweldig nieuws”, zegt Cees. Hij heeft ook het gevoel dat bewoners door zo’n stap van Area zelf ook energiebewuster worden. “Veel van de bewoners hebben door dit project meer interesse gekregen voor hun energieverbruik en passen zelf meer hun gedrag aan. We wekken misschien grotendeels onze eigen stroom op, maar dat betekent niet dat we nergens meer op hoeven te letten. We kunnen nog steeds besparen met kleine dingen: niet te veel lampen aan, de verwarming niet laten loeien als je er toch niet bent. Daar kunnen de bewoners zich de komende tijd op richten om nog meer te besparen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?