Nieuwe koelkast kopen, of toch nog even wachten?

16 juni 2015

Apparaten die het nog doen, zet je niet aan de straat. Dat zou je denken. Toch kun je geld besparen door niet te wachten tot bijvoorbeeld je koelkast of vriezer kapot is. Als je na zeven, acht jaar een nieuw, energiezuinig model aanschaft, ben je spekkoper. En het milieu ook. Hoe zit dat?

Buurkracht koelkast
Een nieuwe?

Het klinkt misschien tegenstrijdig dat het vervangen van een werkend apparaat geld oplevert. Maar bij koelkasten en koelvriescombinaties staat daar een forse besparing op je energierekening tegenover. Waar afwasmachines, wasmachines en drogers de afgelopen jaren wel zuiniger, maar niet spectaculair zuiniger zijn geworden, zie je bij koelkasten en koelvriescombinaties enorme verschillen. Koelkasten van nu zijn alweer zo’n 60% energiezuiniger dan modellen uit 2007. En een koelvriescombinatie uit 2007 verbruikt per jaar zo’n € 80,- aan elektriciteit, tegenover € 35,- voor een nieuwe met een A+++-label.

Geld over

Dat betekent dat als je nu je oude koelvriescombinatie vervangt die misschien nog acht jaar mee zou kunnen, je in die acht jaar alleen al € 360,- aan energie bespaart. Zelfs als je die wegstreept tegen de extra afschrijvingskosten die je hebt omdat je geen vijftien, maar zeven jaar met je apparaat doet, hou je onder aan de streep geld over.

Milieu Centraal heeft berekend dat je uiteindelijk € 115,- verdient als je je oude koelkast vervangt door een A+++-model, en € 225,- als je je oude koelvriescombinatie inruilt voor een nieuwe met A+++-label. Een mooie besparing op je aankoopbedrag. Met een A++-model bespaar je ook, maar minder: € 50,- op een koelkast en € 100,- op een koelvriescombinatie. Dat komt vooral doordat een A++-model toch nog anderhalf keer zo veel elektriciteit verbruikt als een A+++-model.

Wat doe je dan met je oude koelkast?

Zo’n 30% van de mensen wil hun oude koelkast liefst een tweede leven geven als ze een nieuwe aanschaffen (TNS NIPO). Als de oude koelkast een nog oudere variant vervangt, dan is er wat milieuwinst. Anders is inleveren bij de milieustraat de beste keuze, voor het milieu én voor de portemonnee.

Groot denken

Nu nog is ongeveer de helft van de koelkasten van huishoudens in Nederland zeven jaar of ouder. Als die vandaag allemaal vervangen zouden worden door een nieuwe met A+++-label, zou dat een besparing opleveren van het jaarlijkse energieverbruik van bijna 300.000 huishoudens. Waar wachten we nog op?

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?