Nieuwe inspiratie voor energiebesparing op Baarloseweg

02 mei 2016

Afgelopen winter maakte het buurtteam warmtebeelden van 25 huizen op de Baarloseweg. Tijdens de buurtbijeenkomst op 26 april bij de familie Crommentuyn leerden de buurtbewoners hoe je de beelden kunt lezen en hoe je kunt zien waar de warmtelekken zijn in je eigen woning. Twee leveranciers kwamen meer vertellen over de nieuwste technologie op gebied van warmtepompen en zonnecellen. Bezoekers gingen vol inspiratie naar huis.

Buurkracht bbapril2016
Buurtbijeenkomst over warmtecamerabeelden, warmtepompen en zonnecellen

Na een kort welkomstwoord door Cep Smeets van het buurtteam startte buurtbegeleider Joyce Bongers een korte cursus warmtecamerabeelden lezen. Het buurtteam had zo’n 500 beelden gemaakt. Aan de hand van een paar voorbeelden liet Joyce zien hoe je de kleuren op een beeld kunt interpreteren en wat de cijfers in de tabel ernaast precies betekenen. “Die uitleg gaf veel duidelijkheid”, vertelt Cep. “Bewoners weten nu beter waar ze op moet letten als ze naar de beelden kijken en kunnen zelf conclusies trekken over de isolatiemaatregelen.”

Energiezuinig verwarmen

Met warmtepompen kun je op een heel energiezuinige manier je huis verwarmen. En sinds 1 januari 2016 kun je ook nog eens subsidie op de aanschaf aanvragen. Het leek het buurtteam daarom een goed plan om een warmtepompspecialist uit te nodigen. Zeker omdat de installatie ook geschikt is voor wat oudere huizen. Eric Nijssen van adviesbureau Energie en Installatie legde uit hoe een warmtepomp werkt en wat er nodig is om een warmtepomp in je huis te laten installeren.

Zon en schaduw

Tot slot een presentatie van Peter Hermans van Regioservice over zonnepanelen. Cep: “Hij liet zien hoe je de meeste rendement uit je panelen haalt. Door slim om te gaan met omvormers kun je bijvoorbeeld het nadelige effect van schaduw voor een deel compenseren.”

Zonnecoöperatie?

Naar aanleiding van het verhaal van Hermans ontstond een levendig gesprek over zonnepanelen. Zonnepanelen leg je idealiter op het zuiden. Maar bij de helft van de straat zouden de panelen dan op het dak aan de voorzijde van het huis komen te liggen. Niet echt mooi. Zou misschien een coöperatie een goede oplossing voor de buurt zijn, zodat buurtbewoners samen panelen op de niet-zichtbare daken op het zuiden kunnen leggen? Het buurtteam neemt de suggestie mee. Cep is tevreden over de avond: “We wilden de buurt inspireren voor een volgende stap en dat is gelukt.” Wil je meedoen met energiebesparing op de Baarloseweg, meld je dan aan op www.buurkracht.nl/baarloseweg. Je wordt dan op de hoogte gehouden van alle acties en bijeenkomsten.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?