Nieuwe gebieden aanboren met Cogas

02 januari 2015

Goed nieuws voor Tukkers: vanaf nu is samen energie besparen met de buurt ook binnen handbereik voor bewoners van Twente. Cogas, de netbeheerder van dat gebied, gaat namelijk Buurkracht aanbieden.

De kiem voor de samenwerking werd gelegd in Vasse, waar Enexis de beheerder van de elektriciteitsnetten is en Cogas het gasnet beheert. “Behalve dat ik bij Cogas aan duurzame energieprojecten werk, ben ik ook actief bij Energiek Vasse”, vertelt Gerard Bauhuis. “Vasse is al een hele tijd met duurzaamheid bezig en won in 2011 zelfs de publieksprijs voor het duurzaamste dorp van Overijssel. Het uiteindelijke doel is om energieneutraal te worden. Isoleren en inzicht in het verbruik dragen daaraan bij, en daarom heeft Energiek Vasse Buurkracht omarmd. En heb ik zelf als bestuurslid kunnen ervaren hoe Buurkracht werkt.”

Waarom zelf het wiel uitvinden?

Gerard was enthousiast, en zo kwam het balletje ook bij Cogas aan het rollen. “Ik vind Buurkracht een goed initiatief. Voor veel mensen is energie besparen toch een beetje abracadabra, maar Buurkracht neemt drempels actief weg. Voor Cogas is zoiets heel interessant, juist ook omdat wij meer en meer de rol van verbinder willen nemen in onze regio. Het is een goede manier om mensen te helpen energie te besparen én een mooie mogelijkheid voor ons om dichter bij onze klanten te komen. En waarom zelf iets nieuws opzetten als we ons bij een goed initiatief kunnen aansluiten?”

App in aantocht

De samenwerking is per 1 januari officieel van start gegaan. “In ons voorzieningengebied gaat een buurtbegeleider zo veel mogelijk buurten benaderen”, vertelt Gerard. “Die krijgen dan ook met voorrang een slimme meter en kunnen gebruikmaken van de website van Buurkracht. Zelf brengen wij een app in om je energieverbruik mee te volgen. Een mooie aanvulling op de website. Als de app in Vasse aanslaat, dan komt deze waarschijnlijk ook voor alle Buurkrachtbuurten beschikbaar."

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?