Nieuw-Roden pakt door met isoleren

05 februari 2016

Na de buurtbijeenkomst in oktober lieten vijftien bewoners van Nieuw-Roden warmtebeelden maken. Allemaal waren ze benieuwd waar de isolatie van hun huis beter kon. Op 2 februari in ’t Dorpshuus Nij-Roon legde energieadviseur Floris van Dijk uit wat je uit de warmtebeelden kunt aflezen. Na afloop zaten vier isolatiebedrijven klaar voor boter bij de vis. Wie wilde, kon direct terecht voor persoonlijk isolatieadvies of een afspraak maken.

Buurkracht img 20160202 wa0006
Nieuw-Roden loopt warm voor isolatie

Na een kort welkomstwoord van Reinier Bruil van buurtteam Nieuw-Roden vertelde Marjan Hendriks van Buurkracht nog eens kort wat Buurkracht doet en wat de kracht is van samen energie besparen. Floris van Dijk ging vervolgens in op de warmtebeelden. De vijftien gefotografeerde huizen leken redelijk goed geïsoleerd. De warmtelekken zitten met name rond de ramen en onder het dak. Een vrij normaal beeld, aldus Floris. Bij sommige huizen was hier en daar ook een rode plek op de muren te zien. Dat betekent waarschijnlijk dat de spouwmuurisolatie daar weg of dun is. Floris kreeg dan ook aardig wat vragen over het bijvullen van bestaande spouwmuurisolatie. Buurtteamlid Susanne Ton: “Het effect van bijvullen blijkt wat onzeker, omdat het moeilijk is precies de goede plekken te vinden.”

Enthousiast

Ook Jofien Brink van het Dorphuis kreeg het woord. Vorig jaar heeft het Dorpshuis vijf zonnepanelen gekregen van Energiecoöperatie Noordseveld. En het Dorpshuis zou er graag vijftien bij willen. De Drentse Energie Organisatie is bereid daarvoor een lening van slechts 0,5 procent te geven, maar alleen als het Dorpshuis meer dorpsbewoners kan enthousiasmeren voor zonnepanelen. Susanne: “De zaal reageerde positief. Acht van de twintig bezoekers waren geïnteresseerd in zonnepanelen en hebben zich opgegeven.”

Staffelkorting

Na de bijeenkomst konden de bezoekers meer informatie over isoleren krijgen bij de vier isolatiebedrijven. Susanne: “Ik weet nog niet of daar iets concreets is uitgerold, maar ik zag mensen druk in gesprek. We hebben van alle aanwezigen de e-mailadressen gevraagd en genoteerd in welke vorm van isolatie ze eventueel geïnteresseerd zijn. Binnenkort gaan we iedereen benaderen. We zetten de aanbiedingen ook op onze buurtpagina, zodat ook bewoners die er niet bij waren, ze kunnen bekijken. En zich kunnen aanmelden voor een vrijblijvende persoonlijke offerte. Als mensen daadwerkelijk aan de slag willen met isolatie, is het belangrijk dat ze samenwerken en samen een isolatiebedrijf uitkiezen. Met elk van de vier isolatiebedrijven hebben we staffelkortingen afgesproken. Hoe meer mensen meedoen, hoe hoger de korting.”

Nieuw-Roden en omgeving

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Roden en omgeving