Nieuw-Lotbroek 75ste Buurkrachtbuurt die energie gaat besparen

29 mei 2015

Persbericht - Heerlen. Fer Gubbels, René van Luer en Elianne Géron uit Nieuw-Lotbroek gaan hun buurt in beweging brengen om samen energie te besparen. Daarbij worden ze gesteund door Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. Tot hun verrassing bleek Nieuw-Lotbroek de 75ste Buurkrachtbuurt van Nederland te zijn. Deze mijlpaal leverde hun een felicitatietaart op, een feestelijk begin van hun gezamenlijke project. 

Buurkracht nieuw lotbroek 75ste buurt
75ste buurt

Het idee achter Buurkracht is om in zo veel mogelijk buurten bewoners bij elkaar te brengen die samen met energie besparen aan de slag gaan. Dat maakt het laagdrempeliger, doordat bewoners zich aan elkaar optrekken en taken kunnen verdelen. Voordelig doordat ze samen offertes aanvragen. En leuker omdat het de band in de buurt versterkt. Nieuw-Lotbroek in Heerlen is de 75ste buurt die op die manier energie gaat besparen. Reden voor een feestje. Daarom stond buurtbegeleider Patricia Vinclair van Buurkracht op 27 mei met de taart voor de deur van Fer: “René, Elianne en ik zaten net bij elkaar om een planning te maken. Wat een leuke verrassing!”

Geen dubbele agenda

Dat er in de buurt nog veel energie te besparen valt, laat zich raden. Het grootste deel van de bijna 2000 woningen in Nieuw-Lotbroek is in de eerste dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog tot stand gekomen. Ver voor de tijd van duurzaam bouwen. Fer Gubbels’ interesse was dan ook meteen gewekt toen hij als voorzitter van de buurtvereniging werd benaderd door Patricia Vinclair van Buurkracht. “Ik wilde er wel zeker van zijn dat het geen commerciële partij was met een dubbele agenda. Daarom heb eerst geïnformeerd bij de gemeente of Buurkracht hier bekend was. Dat bleek zo te zijn: ook in Benzerade-De Kommert loopt een Buurkracht-initiatief en daar hebben ze er goede ervaringen mee. Dat gaf vertrouwen.”

Leuke, gezellige buurt

De bewoners trekken de kar, Buurkracht ondersteunt. Buurten beslissen zelf welke maatregelen ze aanpakken en iedereen kan meedoen. Fer, René en Elianne willen na de zomervakantie op volle kracht de buurt in om buurtbewoners warm te maken voor gezamenlijke energiebesparingsacties. “We nodigen iedereen van harte uit voor onze buurtbijeenkomst. Daar lichten we ons initiatief toe en geven we informatie over de verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Er komt ook een energieadviseur die van tevoren onderzoekt welke maatregelen in onze buurt de grootste besparingen opleveren. Ook via de basisschool gaan we na de zomervakantie aandacht vragen voor ons initiatief, bijvoorbeeld met een kleurwedstrijd. Waarbij dan prijsjes te winnen zijn die met energie besparen te maken hebben. Op die manier proberen we niet alleen de leerlingen energiebewuster te maken, maar via hen ook hun ouders.”

Interesse

Neem voor meer informatie over Buurkracht en Nieuw-Lotbroek contact met ons op via service@buurkracht.nl of 088 - 857 22 00 (kantooruren, lokaal tarief).

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?