Nieuw: duurzame Buurkrachtteams actief in provincie Utrecht

11 maart 2018

Nieuwland in Amersfoort is in de jaren 90 als milieuwijk gebouwd. Zo kregen de huizen toen al zonnecollectoren en kwamen er direct zonnepanelen op een aantal daken. De wijk was zo vooruitstrevend dat bussen vol Japanse toeristen kwamen kijken. Die koppositie van weleer willen bewoners terugpakken. Hiervoor heeft de werkgroep Duurzaam Nieuwland Buurkracht in de arm genomen. Daarmee heten we de eerste twee Utrechtse Buurkrachtbuurten welkom. Wat zijn de plannen?

Buurkracht peter rook
Peter Rook: "We willen heel Nieuwland, heel Amersfoort en uiteindelijk heel Nederland helpen verduurzamen"

Peter Rook van Duurzaam Nieuwland begint met samen energie besparen in zijn eigen straat, De Oude Munt: “We willen heel Nieuwland, heel Amersfoort en uiteindelijk heel Nederland helpen verduurzamen. Dat begint met klein doen, groot dromen. Daarbij concentreer ik me vooral op elektrisch rijden. Voor mij is dat een uitkomst: ik betaal maar € 100,- in de maand. Daar kan ik geen eigen auto van rijden. Mijn hoop is dat nu die auto er eenmaal staat, dit meer buurtgenoten over de streep trekt. Op naar overal in de buurt een Buurauto in de straat.”

Straatambassadeurs

In een ander deel van de wijk, Buurkrachtbuurt Nieuwland 4 B genoemd naar de straten Barbarakruid, Blaasjeskruid, de Bitterkruid of de Bilzekruid, neemt Jan Toering het voortouw. Hij richt zich vooral op duurzaam wonen. “We werken nauw samen en trekken voor Buurkracht samen op”, zegt Peter. De derde man in het team, Wim de Haan, woont in het nabijgelegen Hoogland en ziet Nieuwland als mooie verduurzamingsspringplank naar de rest van de stad. Ook hebben zich vrijwilligers uit verschillende delen van de wijk aangesloten. Jan: “Die groep proberen we uit te breiden tot zo’n 12 straatambassadeurs die elk met hun eigen buurt in gesprek gaan. Samen brengen we de wensen in kaart. Een van onze ideeën is om een menukaart te ontwikkelen voor met daarop per type woning de interessantste maatregelen. Die bewoners dan bij wijze van spreken zó kunnen aankruisen en bestellen.”

Bruisende wijk

Verduurzaming zit voor Duurzaam Nieuwland niet alleen in brandstof- en energieverbruik, maar ook in sociale duurzaamheid, in maatschappelijk welzijn. “Als koepel voor een groot aantal activiteiten hebben we dan ook de stichting ‘Samen maken we Nieuwland’ opgericht”, vertelt Peter. “Het is onze wens om van Nieuwland weer een levendige, vitale, bruisende wijk te maken. Aantrekkelijk voor jonge gezinnen, alleengaanden, jongeren en ouderen. Daarbij willen we iedereen betrekken: de gemeente, bedrijven én bewoners.” 

Fantastische combinatie

Vooral Peter heeft in dat kader zijn ziel en zaligheid in de oude wijkboerderij gestoken. “Nieuwland gaat me aan het hart. Ik wil focussen op het positieve, iets goeds betekenen. Daarom investeer ik er flink in om de wijkboerderij nieuw leven in te blazen. We maken er een ontmoetingsplek van waar iedereen welkom is. Een ruimte die voorheen diende als schilderatelier is al helemaal verbouwd tot gave huiskamer: het Wij-Atelier. Daar vinden allerlei activiteiten plaats, van repair cafés tot open podia. We richten ons op sociale samenhang, en van daaruit kunnen we ook met elkaar in gesprek over duurzaamheid. Een fantastische combinatie.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?