Niehove gaat voor zonne-energie na succesvolle isolatieactie

19 juni 2017

De bewoners van Niehove hebben de smaak te pakken. Na een succesvolle actie met isolatie gaan ze nu aan de slag met zonne-energie. Tijdens de dorpsbijeenkomst op woensdag 14 juni in het dorpshuis werd de isolatieactie geëvalueerd en de nieuwe zonnepanelenactie aangekondigd. Dorpsgenoten die interesse hebben, kunnen dat binnenkort aangeven via de buurtpagina.

Buurkracht img 20170614 wa0004
Veel belangstelling voor zonne-energie

Ongeveer 25 bewoners van Niehove waren aanwezig. Een mooie opkomst in een dorp met nog geen 300 inwoners, en dat nog wel op zo’n zonnige avond. Die begon meteen goed met een informatief verhaal van Ruud Hendriks van Dorpsbelangen. Hij lichtte de aanwezige dorpsgenoten voor over het energieverbruik van een gemiddeld huishouden. Waar gaat de meeste energie naartoe? Hoe kun je direct beginnen met besparen? De rest van de avond stond geheel in het teken van isolatie en zonnepanelen.

Groot succes

De isolatieactie was een groot succes, zo bleek tijdens de evaluatie. Tien huishoudens in Niehove hebben in het najaar en de winter gezamenlijk isolatie laten aanbrengen. “Er waren nog meer dorpsgenoten geïnteresseerd”, vertelt Harry Schaaphok van het buurtteam. “Maar niet alle huizen kwamen in aanmerking voor isolatie vanwege te smalle spouwmuren of het ontbreken van een kruipruimte. Voor de meerderheid van de huizen geldt echter dat er genoeg mogelijkheden zijn om isolatie aan te laten brengen.”

Veel voordeel

De samenwerking tussen de dorpsgenoten leverde veel voordeel op. “Omdat we met een groep van tien huishoudens waren, kregen we maximale korting”, vertelt Harry enthousiast. Bovendien nam het buurtteam de dorpsgenoten veel werk uit handen door alvast een leverancier te selecteren. “We hadden allerlei offertes opgevraagd en uiteindelijk het beste bedrijf gekozen”, licht Harry toe. “Dat werd Vika Isolatietechniek uit Bellingwolde.” Op de bijeenkomst bleek dat er nog steeds interesse in het dorp is voor de isolatieactie. Harry: “Wie niet heeft meegedaan en alsnog wil profiteren, kan contact met ons opnemen via de buurtpagina.” 

Zonnepanelen met behoud van dorpsaanzicht

Inmiddels bereidt het buurtteam een nieuwe actie voor. Deze keer richt het zijn pijlen op zonnepanelen. In de meeste buurten en dorpen in Nederland leggen bewoners zonnepanelen op hun eigen dak. Dat geldt niet voor Niehove. “Omdat de mooie rode daken in Niehove een markant kenmerk van het dorp zijn, willen en mogen we die natuurlijk niet zomaar volleggen”, vertelt Harry. “Maar er zijn genoeg alternatieven voor zonne-energie. Bijvoorbeeld door samen te investeren in een groot aantal zonnepanelen die elders worden geplaatst, zoals op daken van nabijgelegen boerderijen of in een zonneweide. Op die manier blijft ons prachtige dorp onaangetast en kunnen we tegelijkertijd profiteren van de voordelen van zonne-energie.”

Vervolgstappen

Bewoners van Niehove zijn enthousiast over een dergelijke collectieve constructie, zo bleek tijdens de buurtbijeenkomst. Het buurtteam gaat deze mogelijkheid daarom verder uitwerken. De leden hebben al vooronderzoek gedaan naar zonnepanelenleveranciers en daarbij is APSolar uit Hoogezand als beste uit de bus gekomen. Harry: “Als er een concreet plan ligt, inclusief locatie en financieringsstructuur, beleggen we weer een bijeenkomst. Dus als je interesse hebt om mee te doen, houd dan de buurtpagina goed in de gaten!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?