Naar nul op de meter doe je zo!

10 januari 2016

Niets meer betalen voor je energieverbruik wil iedereen wel. Nieuwe huizen worden energiezuinig gebouwd en komen er daardoor al wat dichter in de buurt. Maar in je bestaande woning helemaal terug naar nul, is dat te doen? En hoe pak je dat dan aan?

In theorie kun je (bijna) elke woning naar nul op de meter brengen. Of zelfs meer opwekken dan je verbruikt. Maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan. Afhankelijk van hoe je het doet, kom je meestal tussen de € 30.000,- en € 80.000,- uit. Ho, wacht! Lees nog even door. Want je hoeft niet alles in één keer te doen. En als je begint bij de eerste stappen, eindig je misschien niet bij nul, maar wel een stuk lager dan je nu zit. Zonder al te veel te investeren. Het begint met vooruitkijken. De rest is maatwerk.

ABC van nul op de meter

Buurkracht energieneutraal huis 282x212
ABC van nul op de meter

a. Slim vervangen: richt je huis in met de energiezuinigste apparaten. Van ledverlichting tot een A+++-koelkast. Dit kun je heel geleidelijk doen, bij onderhouds- en vervangingsmomenten.

b. Maak een plan: hou bij aanpassingen aan je huis alvast rekening met stappen die je later wilt nemen. Zodat je dakkapel straks niet precies op die ene plek zit waar je je zonnepanelen mooi kwijt had gekund. Of dat je je vloer weer opnieuw moet openbreken als je straks je huis gaat verwarmen met een warmtepomp en daarvoor vloerverwarming wilt aanleggen. Ga je je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor drievoudig HR++-glas en montagekozijnen met een lage U-waarde (die dus weinig warmte doorlaten). Deze zijn makkelijk te herplaatsen als je in de toekomst je gevelisolatie verbetert.

c. Isoleren: doe het meteen grondig, met een dikke laag goed isolerend materiaal. De extra kosten voor een dikkere laag isolatiemateriaal zijn meestal heel laag. Spouwmuurisolatie is een goed begin. Maar ook met dak- en vloerisolatie kun je grote slagen slaan.

d. Zonne-energie: met een beperkt dakoppervlak moet je soms kiezen tussen zonnepanelen of zonnecollectoren. Bedenk goed hoeveel energie je in de toekomst nodig hebt. Als je kinderen het huis uit zijn, heb je bijvoorbeeld minder warm water nodig. En ga je straks in een elektrische auto rijden, dan heb je weer meer stroom nodig. Dat geldt ook als je van plan bent (een deel van) je huis met infraroodpanelen te gaan verwarmen. Dan kun je beter zorgen dat je genoeg zonnepanelen hebt liggen.

e. Verwarming zonder aardgas: dit is meestal de laatste en ook meteen de kostbaarste stap. Maar wil je deze nemen, dan is het verstandig om er al in een vroeg stadium over na te denken. Zodat je eerdere maatregelen niet voor niks neemt. Er zijn verschillende manieren om je woning en water te verwarmen zonder aardgas te gebruiken. Bijvoorbeeld met houtpelletkachels, infraroodverwarming of een warmtepomp. De keus is aan jou. Maar laat je goed informeren over de voor- en nadelen. En als je de kans krijgt om bij iemand binnen te kijken die je voorgegaan is, laat die dan vooral niet onbenut.

Kijk voor meer achtergrondinformatie op de website van Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?