Naar buiten kijken door je zonnepanelen

17 september 2016

Peter en Iris van Horen uit Buurkrachtbuurt Princenhage hebben flink wat maatregelen genomen om hun huis energiezuinig te maken. Het paradepaardje is hun serre, die is uitgevoerd in glas waarin zonnepanelen geïntegreerd zijn. “We genieten er elke dag van.”

Buurkracht p1030674 klein
Serre met doorzichtige zonnepanelen

Toen ze net in hun hoekhuis uit 1974 woonden, zaten Iris, Peter en de kinderen ’s avonds met hun voeten omhoog op de bank, zo koud en tochtig was het. Nog diezelfde winter lieten ze de buitenmuren en de vloer isoleren. Inmiddels is hun huis zo goed als energieneutraal. De glazen uitbouw draagt daaraan bij. Peter: “Mijn vrouw wilde een serre, ik wilde zonnepanelen. Nu hebben we een combinatie. Dat was nog flink zoeken: ik kende wel beglazing waar zonnepanelen in verwerkt waren, maar daar kon je niet doorheen kijken. En dat wilde ik per se. Uiteindelijk heb ik een bedrijf gevonden in het oosten van het land dat doorzichtige zonnepanelen bood. Daar waren we allebei enthousiast over.”

Heel gaaf

De uitbouw kwam er, met 16 doorzichtige zonnepanelen van 60 x 100 cm. “Er zit voor 850 wattpiek in de serre verwerkt”, zegt Peter. “Dat is ongeveer de helft minder dan gewone zonnepanelen van dit formaat. Onze serre ligt op het oosten en op de begane grond is op zomerdagen rond 4 uur weg. Hiermee komen we nog altijd uit op een opbrengst van zo’n 485 kilowatt per jaar. Genoeg om onze investering in iets meer dan tien jaar terug te verdienen. En iedereen die het ziet, vindt het heel gaaf. Dat hebben we ook weer gemerkt toen we voor Buren Gluren ons huis openstelden voor buurtgenoten.”

Fijne ruimte

Bij de familie Van Horen heeft de uitbouw het inmiddels gewonnen van de woonkamer. “De serre was bedoeld als extra speelruimte voor de kinderen, maar in de praktijk zitten we er zelf ook elke dag. Het is een fijne ruimte, met een prettige lichtinval. En zelfs op heel hete dagen loopt de temperatuur in huis niet hoger op dan bij de buren, die geen serre hebben maar wel een luifel. Daarbij helpt het ook dat we een laag warmtewerende folie hebben aangebracht tegen het glas. Die houdt warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. We genieten er elke dag van.”

Actief Princenhage

In Princenhage gebeurt er overigens wel meer op het gebied van duurzaamheid. Zo komt er een zonnedak waar buurtbewoners mede-eigenaar van kunnen worden. Duurzaam Dorp Princenhage en BRES Breda trekken het initiatief. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina van Duurzaam Dorp Princenhage.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?