Mysterieuze trekkastjes trekken aandacht

25 augustus 2015

Het ziet eruit als een uit de kluiten gewassen noodrem, maar het hangt aan een boom. En er staat een bliksemschicht op. Wat is het? En wat gebeurt er als je aan het handvat trekt?

Buurkracht 150825 trekkast wp 20150423 004 klein
Trekkastje

In Hintham hing deze trekkast de afgelopen tijd bij buitenschoolse opvang De Petteflet. Het is een proef van Buurkracht. Het idee dat erachter zit, komt van Stijn van Iersel. In het kader van een studieproject voor de Technische Universiteit Eindhoven bezocht hij in 2014 een flink aantal buurtbijeenkomsten. “Een van de dingen die mij daar opvielen, was dat jonge gezinnen daar ondervertegenwoordigd waren”, vertelt hij. “In hun spaarzame vrije tijd gaan ze waarschijnlijk liever leuke dingen doen met hun kinderen dan naar een informatieavond. Dus ik dacht: als we nou kunnen zorgen dat die kinderen zelf enthousiast worden over energie en energie besparen, dan gaan ze daar thuis over vertellen en dan worden de ouders daar vanzelf ook in meegenomen.”

Controversieel is goed

Hoe wek je de nieuwsgierigheid van kinderen? Stijn ontwierp een ingenieus kastje, met aan de binnenkant een dynamo. Als je aan het handvat trekt, gaat er een lampje branden. “Ik wilde iets interactiefs maken dat kinderen spelenderwijs in aanraking brengt met de werking van elektriciteit. Iets waarvan niet meteen duidelijk is wat het is, dat kinderen uitnodigt om zelf op onderzoek uit te gaan. Zo blijkt het ook te gaan. De kastjes werkten als een magneet op de kinderen. De eerste versie die ik gemaakt had, was wat kleiner en hing aan een lantaarnpaal. Dat deed nogal wat stof opwaaien: sommige ouders maakten zich zorgen of het niet gevaarlijk was. Krijg je er geen schok van? Ook vanwege die bliksemschicht van Buurkracht, die veel weg heeft van het waarschuwingsteken op transformatorhuisjes. De tweede versie heb ik groter gemaakt, om dat gevoel een beetje weg te nemen. Maar de bliksemschicht is behouden. Het mysterie moet blijven. En een klein beetje controverse is goed: dat maakt dat er meer en langer over gepraat wordt.”

Mysterie opgelost

BSO De Petteflet werkte graag aan het experiment mee. En het mysterie werd ook opgelost: voor kinderen die precies wilden weten hoe het zat, kwam Stijn een energieles geven. “Grappig genoeg kwamen daar in Hintham vooral de meisjes op af. Wie zegt dat techniek niks voor meisjes is? Ik legde uit wat het voor kastje is en liet zien wat er in zit. Voor veel kinderen is een dynamo echt iets nieuws, tegenwoordig hebben bijna alle fietslampen batterijtjes. Ik legde ook uit waarom je geen stroomstoot van de trekkast krijgt, wat het verschil is tussen geleidend en niet geleidend materiaal. Ze hingen aan mijn lippen en keken hun ogen uit. Na afloop kregen ze een kleurplaat van Buurkracht mee om thuis aan de koelkast te hangen. Zodat ze niet zouden vergeten hun ouders te vertellen over wat ze allemaal geleerd hadden.”

Ook iets voor jouw buurt?

De komende maanden komen de trekkasten als proef in een paar Buurkrachtbuurten te hangen. Altijd in overleg met het buurtteam en de betrokken school of buitenschoolse opvang. Vind jij dat deze activiteit (ook daarna) moet blijven? Laat het ons dan weten via marije@buurkracht.nl

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?