Mortelplein bijt spits af voor Mook

23 november 2015

Buurtvereniging De Mortel in Mook wil samen met bewoners op en rond het Mortelplein aan de slag met energiebesparing. Op maandagavond 16 november was de eerste buurtbijeenkomst in ’t Moks Café. Met een opkomst van 35 buurtbewoners ging het initiatief al goed van start.

Buurkracht img 8599
Mooie opkomst bij buurtbijeenkomst

Mede namens de gemeente Mook en Middelaar heette Henk Verschoor van het buurtteam iedereen hartelijk welkom. Behalve van Buurkracht krijgt het team ook ondersteuning van de gemeente. Wethouder Pepijn Baneke die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, kon helaas niet aanwezig zijn. Maar Henk kon namens de wethouder wel vertellen dat de gemeente de kosten van bijeenkomsten op zich neemt. Ook mag het buurtteam adverteren op de gemeentepagina’s in de krant. Jan: “Het is de bedoeling dat de resultaten van Mortelplein ook de andere buurten in Mook inspireren. Zodat ook zij aan de slag gaan met energiebesparing.”

Energieslurpers

Buurtbegeleider Ate van Ballegooijen van Buurkracht legde uit wat Buurkracht voor de buurt kan betekenen. Ze onderstreepte het belang van samenwerken en nodigde de bewoners uit om gebruik te maken van de mogelijkheden die Buurkracht biedt. Zo krijgen ze inzicht in hun energieverbruik via buurkracht.nl, kunnen ze met de warmtecamera van Buurkracht energielekken zichtbaar maken en met de energieverbruiksstekkers op zoek naar verborgen energieslurpers in huis. Een energieadviesbureau voerde een buurt- en woningscan uit in de buurt. Ook hierover kregen de bezoekers een presentatie. Jan: “Ik had mijn eigen woning beschikbaar gesteld voor de energiescan. Voor mij was de uitslag heel verrassend. Ons gasverbruik is laag, maar uit de scan bleek dat we met spouwmuurisolatie toch nog zo’n 500 euro per jaar kunnen besparen. De investering kunnen we in vier jaar terugverdienen. Een rendement van 25 procent per jaar. Dat krijg je niet op de bank.”

Besparen voor dummies

Na de pauze gaf Stan Brinkhoff van het buurtteam een korte workshop Energie besparen voor Dummies. Hij ging in op de vraag: wat kun je nu thuis doen om energie te besparen? Hij wees vooral op heel eenvoudige dingen die niets kosten: het licht uitdoen in kamers waar je niet bent, deuren sluiten en opladers na gebruik uit het stopcontact halen. Henk sloot de rij met een korte presentatie over de twaalf zonnepanelen die sinds anderhalf jaar op het dak van zijn huis liggen. Aan de hand van grafieken van de opbrengst liet hij zien hoe snel ze zichzelf terugverdienen. Ook stof tot nadenken voor de aanwezigen.

Warmtecamera en energieverbruiksstekkers

Hoe nu verder? Jan van Groenendael, ook van het buurtteam: “We gaan nu buurtwerkgroepen samenstellen voor isolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Dat zijn de maatregelen waarmee we hier het meest kunnen besparen. Daarnaast promoten we de energieverbruiksstekkers en de warmtecamera die we van Buurkracht te leen hebben, actief in de buurt. Via onze buurtpagina’s op buurkracht.nl kan iedereen zich aanmelden. Dat maken we ook bekend via de plaatselijke krant, zodat we de thuisblijvers er ook bij kunnen betrekken. Met de energieverbruiksstekkers en de warmtecamera kunnen we bewoners zich beter bewust maken van onnodig energieverbruik. Meten is weten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?