Mooie start voor Padbroek

21 februari 2017

“Stap meteen in en kom 14 maart naar de vervolgbijeenkomst”

Afgeladen was het in het Doe-Huis op 15 februari. Meer dan honderd buurtgenoten uit Padbroek hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van wethouder Gerard Stoffels van de gemeente Cuijk om naar een energieke informatieavond over energiebesparing te komen. “Het was echt een hit.” Inwoners die samen aan de slag willen zijn 14 maart om 18.45 uur van harte uitgenodigd in basisschool De Zevensprong.

Buurkracht 2017 02 15 photo 00004628
Hoge opkomst in Padbroek

Diana Derks is actief bij CEC, het Cuijks Energiecollectief, en wil graag met Buurkracht aan de slag in haar buurt. Na deze avond heeft ze groot vertrouwen in dat dit ook gaat gebeuren. “Het was ongelofelijk druk en heel veel mensen hebben op een formulier ingevuld dat ze graag willen bijdragen. Het moet nu wel gek lopen, wil er niks gebeuren.” Vol enthousiasme vertelt ze over de avond. “Na een korte introductie praatte Peter Linders van Brabant Woont Slim de avond op een heel leuke manier aan elkaar. Met handige tips, zoals dat je nu subsidie kunt krijgen als je meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk neemt. En met grappige, herkenbare anekdotes over zijn gezin. Bijvoorbeeld dat als hij het aan de keukentafel over duurzaamheid heeft, zijn kinderen even opkijken van hun telefoon en heel droog zeggen: ‘Goed onderwerp, lekker kort, niks mee doen.’”

Samen sterker

Zo dachten de buurtgenoten in de zaal er duidelijk niet over. Zij luisterden met veel interesse naar de presentaties. Ate Ploegmakers legde kort uit wat Buurkracht voor Padbroek kan betekenen. “Als je toch zonnepanelen of isolatie overweegt, sta je samen sterker als je leveranciers benadert. Buurkracht biedt onder andere ondersteuning met een buurtpagina waar je elkaar op de hoogte kunt houden en waar je op een persoonlijke pagina inzicht krijgt in je eigen energieverbruik. Ook regelt Buurkracht dat een energieadviseur een buurt- en woningscan maakt om te kijken met welke maatregelen er in de buurt het meest te besparen valt.”

Eyeopener

Die energieadviseur, in dit geval Alexander Berk, was ook aanwezig om zijn bevindingen te delen met het publiek. Diana: “In onze buurt staan per straat ongeveer dezelfde huizen, maar dat loopt wel uiteen van rijtjes tot bungalows. Alexander heeft mijn huis als voorbeeldwoning genomen en stelde daar vast dat spouwmuurisolatie veel kan opleveren. In veel straten zijn ook kruipruimtes onder de woningen die je ook zou kunnen isoleren. Hij vertelde dat het grootste deel van je energierekening uit gas bestaat en dat daarvan weer 75 procent naar de verwarming van je huis gaat. Dat was voor mij wel een eyeopener. Ik ben altijd heel driftig bezig met ledlampen en zuinige apparaten, maar ik had nog niet zo in de gaten dat er met gas ook zo veel te winnen is.”

Zonneweide op de Gemeentewerf

Padbroek wordt gekenmerkt door veel groen en hoge bomen, waardoor er meer daken in de schaduw vallen dan gemiddeld. “Ik dacht dat mijn eigen dak schaduwvrij was, maar dat blijkt in de winter toch niet helemaal zo te zijn. De schaduwen van de toppen van de bomen raken dan mijn dak. Toch geven de zonnepanelen die er liggen, dan nóg een aardige opbrengst. We konden met CEC ook een mooi alternatief presenteren: de gemeente stelt de gemeentewerf aan ons beschikbaar voor een zonneweide waar particulieren in kunnen investeren. Zo kun je ook als je dak in de schaduw ligt, of als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont of een beperkt budget hebt, toch je eigen groene stroom gebruiken. Daarover vertelde CEC-voorzitter Henk Kiela, die ook in het buurtteam van Buurkracht in Haps zit, meer. En ook daar was veel interesse voor.”

Stands van leveranciers

Na de presentaties konden bewoners zich verder laten informeren bij een aantal stands waar verschillende leveranciers hun producten en diensten onder de aandacht brachten. “Ik had Sunprofs uitgenodigd, mijn eigen zonnepanelenleverancier waar ik heel tevreden over ben. Ook was er iemand van Toonen, een bedrijf dat kozijnen en isolatieglas levert. En van isolatiebedrijf Duits, dat al in meerdere Buurkrachtbuurten gewerkt heeft. Onder andere met een nieuw systeem waarmee je ook in heel smalle spouwmuren onder hoge druk kunt na-isoleren, zelfs als er al wat isolatiemateriaal in zit.”

Veel animo

Diana is tevreden. “Het was een goede avond, voor Buurkracht, voor Brabant Woont Slim, de gemeente, en ook voor de leveranciers die veel aanloop kregen. Wij hebben iedereen gevraagd om op een formulier in te vullen in welke maatregelen ze interesse hebben. Daarmee maakten ze meteen kans op een leuke ledlampenset. We hebben nu al bijna veertig formulieren binnen. Vooral zonnepanelen, vloer- en spouwmuurisolatie staan hoog genoteerd. En natuurlijk kijken of we met een aantal enthousiaste bewoners acties kunnen opzetten. Daar ben ik optimistisch over.” De vijf prijswinnaars van de ledlampensets zijn: Annette Kuijten, Ben van Hees, Nol Noij, Arthur van de Lockant en Koos Verbruggen.

Mee doen?

Inwoners uit Padbroek die Diana willen helpen, kunnen contact opnemen met Diana of Ate. Dinsdag 14 maart zijn geïnteresseerden van 18.45 – 20.45 uur van harte welkom in basisschool De Zevensprong om gezamenlijk aan de slag te gaan.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?