Mooie resultaten op de energiemarkt

26 maart 2015

Buurthuis De Dobbelsteen in Princenhage deed op 25 maart dienst als overdekte markthal. Met stands over zonnepanelen, isolatie, kozijnen en deuren, infraroodverwarming en meer. Allemaal acties die het buurtteam voor de Ambachtenbuurt heeft voorbereid. En niet voor niets: de leveranciers deden goede zaken.

Energie besparen in PrincenhageDirect na de opening stroomde de energiemarkt al aardig vol. Martijn Kegler van het buurtteam: “Na ongeveer een kwartier hebben we voor de tientallen mensen die er al waren, een algemene introductie gegeven. Over ons, Buurkracht, en hoe we tot onze selectie van leveranciers gekomen waren. We vonden deze avond ook een mooi moment om te vertellen wat we met het prijzengeld hebben gedaan dat we als buurt gewonnen hebben met de Buurkrachtactie Lamp Uit, Kaars Aan. Het oorspronkelijke plan om daarmee een bijdrage te leveren aan een speeltuintje voor de buurt bleek toch lastig. Maar we hebben een mooi alternatief gevonden: nieuwe, energiezuinige buitenverlichting voor De Dobbelsteen.”

Goede recensies

Het begon al goed dus. Ook voor de bezoekers, die elk een voucher ontvingen waarmee ze 25% korting op ledverlichting krijgen. De rest van de avond konden ze zich laten informeren over allerlei besparingsmogelijkheden en acties. “Alle leveranciers die we geselecteerd hebben, hadden een stand. Voor isolatiemaatregelen is dat bijvoorbeeld Pluimers. Een van de redenen voor die keuze is dat andere Buurkrachtbuurten die al met Pluimers gewerkt hebben, goede recensies gaven. Voor wie zelf dakisolatie wil aanbrengen, hebben we ook afspraken gemaakt met een bedrijf dat doe-het-zelfpakketten verkoopt. We hadden ook een bedrijf uitgenodigd dat ramen en kozijnen levert, Seku Plastics. Toen we als buurtteam met een warmtecamera van Buurkracht een ronde maakte door de buurt, bleek namelijk dat er nogal wat huizen warmte lekken door kieren.”

Genoeg te doen

Ook aan zonnepanelen was gedacht. “Blue Home heeft een mooie aanbieding voor ons. Daarnaast was er een stand van ZonneWIJde, de eerste publieke zonneweide in Nederland aan de rand van Princenhage. Heel interessant als je zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen, maar wel zonne-energie wil. Zoals ik. Verder stond er een stand van Eco2heat dat infraroodverwarming levert, voor wie het echt anders wil aanpakken. De gemeente presenteerde een online instrument waarmee je je CO2-footprint kunt berekenen, en voor Buurkracht hadden we ook een tafel ingericht. Er was genoeg te doen.”

Goede zaken

Een succes was de energiemarkt zeker. “Er zijn zeker vijftig bezoekers geweest en die waren serieus geïnteresseerd om maatregelen te nemen. Zelf heb ik een offerte aangevraagd voor dakisolatie. En ik was niet de enige: Pluimers heeft een stuk of vijftien offerteaanvragen gekregen. Van Blue Home weet ik dat daar ook vijftien aanvragen lagen en bij Seku Plastics vijf. Alle leveranciers waren enthousiast: als ze een hele dag op een beurs staan, halen ze deze aantallen niet eens. En daar komt hopelijk nog meer bij; de acties staan ook op onze pagina’s op buurkracht.nl en wie er niet bij was, kan daar alsnog een offerte aanvragen.”

Princenhage-Ambachtenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Princenhage-Ambachtenbuurt