Mooie opkomst energiemarkt Ommelanderwijk-Zuidwending

19 maart 2018

Samen met Energieloket Groningen hield buurtteam Ommelanderwijk-Zuidwending op 14 maart een energiemarkt in Veendam. Doel was meer bekendheid geven aan het Energieloket en bewoners voorlichten over energiebesparing. Ter plekke konden bezoekers zich inschrijven voor een energiescan voor de actieprijs van € 75,-. Wie dat voor 7 april doet, maakt kans op een leuk Energieloket-energiebespaarpakket. Inschrijven kan via de buurtpagina.

Buurkracht ommelanderwijk zuidwending
Mooie opkomst energiemarkt Ommelanderwijk-Zuidwending

Bezoekers van de energiemarkt konden voorin de grote zaal van dorpshuis De Wending luisteren naar presentaties. Achteraan stonden de tafeltjes van de leveranciers met onder meer informatie over zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en duurzaam bouwen. Om precies half acht opende wethouder duurzaamheid André Hammenga de markt. In zijn welkomstwoord vertelde hij wat het Energieloket voor de bewoners kan betekenen: bewoners kunnen zich door het Energieloket laten ondersteunen bij het isoleren van hun woning.

Actie met energieadvies

Wie energie wil besparen, maar geen scherp beeld heeft van de mogelijkheden en de meest efficiënte maatregelen voor zijn persoonlijke situatie, kan aankloppen bij een energieadviseur. Maarten den Ouden van Ecocert, zelf energieadviseur was naar Veendam gekomen om toe te lichten wat zo’n adviseur doet. Paul Joosten van het buurtteam: “Op de energiemarkt boden we een energiescan aan voor de helft van de prijs: € 75,- in plaats van € 150,-. Maarten loopt dan samen met je door je huis, kijkt naar de energierekening en maakt vervolgens een klein rapport met een top drie aan besparingsmogelijkheden.”

Druk met warmtebeelden

Paul vertelde vervolgens kort over de activiteiten in Ommelanderwijk-Zuidwending. Zelf is hij druk bezig met warmtebeelden maken. Dat deed hij al bij meer dan 50 woningen in de buurt. “Achteraf kan ik mensen dan aan de hand van de beelden laten zien wat de staat van de isolatie van hun woning is en of er warmtelekken zijn. Ook adviseer ik ze vanuit mijn eigen ervaring over welke maatregelen ze het beste kunnen nemen. We hebben de camera nog tot het einde van het koudeseizoen. Dus zolang de temperaturen laag blijven, kun je een afspraak met me maken.”

Nummer 1 op Klimaatstraatfeest

De buurt is ook in de ban van het Klimaatstraatfeest. Ommelanderwijk-Zuidwending ligt sinds een dag op kop in deze landelijke competitie voor straten met duurzame ambities. “Als we deze positie nog even volhouden, winnen we € 5.000,-.”Paul greep tijdens de energiemarkt de gelegenheid aan om nog wat extra punten te scoren en wist een aantal bezoekers en zelfs de wethouder te strikken als lid van het Klimaatstraatfeestteam. “Sinds dit jaar kun je ook teamleden inschrijven die elders wonen.”

Aanmelden kan nog

Met zo’n 40 bezoekers is het buurtteam dik tevreden over de opkomst. Paul: “Mensen stelden goede vragen en waren heel betrokken. Acht bezoekers hebben zich ter plekke ingeschreven voor de korte energiescan van Maarten en ook de stands van de leveranciers werden goed bezocht. Wie meer wil weten, alsnog in contact wil komen met de leveranciers of een energiescan wil en daarmee kans wil maken op het leuke bespaarpakket, kan zich aanmelden via de buurtpagina.

Ommelanderwijk-Zuidwending

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ommelanderwijk-Zuidwending