Mooi besparen - column uit Roerzicht

05 november 2015

Toen we een paar jaar geleden naar een oud pand uit 1881 verhuisden, wisten we dat dat optrekje niet energiezuinig zou zijn, maar toch viel de energierekening van bijna vierhonderd euro per maand wat tegen. Ons huis was een soort Hummer met een gat in de tank. Vooral mooi, maar nogal energieverspillend. Hoewel we van nature zeker geen energiebespaarders zijn, wilden we naast een torenhogen hypotheek niet ook nog eens een monumentale energierekening betalen. De meeste energiebesparende maatregelen zijn echter nogal lelijk. Krappe kamers door voorzetwanden, lelijke ledlampen, en zonnepanelen die maar een deel van het dak bedekken. Blij werden we daar in elk geval niet van.

Buurkracht maria theresa antique crystal chandelier on hot  bron dutch alibaba
Beeld: Dutch Alibaba

Het eerste jaar dat we in onze nieuwe oude woning woonden, hoorde je de energiemeters dwars door de meterkast heen tikken. Ze maakten overuren, het gas bleef lopen en de stroom bleef stromen. Een stukje geluidsisolatiefoam tegen de deur van de meterkast zou daar niet tegen gaan helpen, dat was wel duidelijk.  We zouden de komende tien jaar 50.000 euro aan energiekosten kwijt zijn, als de prijzen gelijk zouden blijven en we niks aan besparende maatregelen zouden treffen en dat is veel. 

Onze leefstijl was eigenlijk niet gek. Vooruit, we hadden 7 verschillende kroonluchterachtige lampen met in totaal bijna 90 gloeipeertjes van 25 watt, maar dat was het dan ook. We runden geen hennepplantage of methlap, stookten de kamer niet op tot Caribische strandtemperaturen en spoelden onze toiletten gewoon door met koud water. De enorme energierekening werd dan ook vooral veroorzaak door ons energieslurpende huis en veel minder door onze leefstijl. Toen we energielabel G in de brievenbus vonden, werd dat nog maar eens bevestigd. Ons huis was een P.C. Hoofttractor, een energieslurper, een asobak, terwijl wij eigenlijk liever zo’n lollige witte Outlander wilden. Qua verbruik dan natuurlijk.

Dit jaar is onze energierekening met 204,- euro per maand op een redelijk pijl. We hebben dakisolatie, we hebben voor enkele eensteensmuren superdunne voorzetwandjes laten plaatsen en natuurlijk is de ketel vervangen. Ook hebben we het laatste enkele glas vervangen door dubbel glas. Trouwens, die kroonluchterlampjes, daar hebben we ook wat van die nieuwe energiebesparende dingen ingedraaid. Tegenwoordig zijn er alternatieven die niet eens lelijk zijn. Het voordeel van een energielabel G is dat je er heel snel op kunt besparen. In Amsterdam zijn woningen met een investering van 15.000 euro van energielabel G naar energielabel A gebracht. Voor wij een energielabel A zullen kunnen aanvragen is er nog een hele weg te gaan vrees ik, maar goed, het begin is gemaakt.

De wijk waar ik woon is sinds kort een Buurkrachtwijk. Enkele enthousiaste bewoners hebben hebben de nieuwe energielabels aangegrepen om in actie te komen. Vrijwel alle huizen hebben een energielabel F gekregen en dat betekent dat er makkelijk enorme besparingen voor de portemonnee en het milieu kunnen worden gerealiseerd. Buurkracht is een project waarbij je kunt zien wie er in je buurt ook denkt over een bepaald soort besparingsmaatregel. Zo weet ik dat er meer mensen bij mij in de wijk denken over vloerisolatie. En dat is mooi, want daar zitten wij nu ook net over te denken. Door die isolatie groot in te kopen wordt er op de kosten bespaard. Ook worden er bijvoorbeeld door de energieleverancier infraroodscans gemaakt om te kijken naar energieverlies. Buurkracht is kortom één groot energiebesparingsfeest.

Nu er eindelijk zonnepanelen op maat in opkomst zijn, is dat ook serieus het overwegen waard. Het is niet langer nodig om aan de linkerkant 1 meter dertig en aan de rechterkant 42 centimeter zonder paneel te hebben. Er bestaan gewoon blinde panelen om de lege stukken op te vullen.  Energie besparen en niet eens echt heel lelijk gaan steeds meer hand in hand en daar worden wij nu blij van!

Deze column is geschreven door Frits en verscheen eerder in de lokale krant Hallo Leudal, in de gemeente Leudal en de gemeente Maasgouw. Wij bedanken hem dat we zijn verhaal op deze website mochten plaatsen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?