Molenkracht loopt warm voor energiebesparing

31 januari 2017

Hoe krijg je ruim 70 volwassenen in een klaslokaal? Een uitdaging, maar het kan. Op 31 januari lukte het in elk geval nét tijdens de buurtbijeenkomst over samen energie besparen in Molenkracht in Rosmalen. “We wisten dat het onderwerp leeft in de buurt, maar dat het animo zó groot zou zijn, hadden we niet verwacht!”

Buurkracht 2017 01 30 photo 00004127
Volle bak in Molenkracht
Buurkracht 2017 01 30 photo 00004126
Leden van het buurtteam, EC073 en de energieadviseur luisteren aandachtig

In de bomvolle zaal ging de bijeenkomst om half acht van start met een inleiding van Ate Ploegmakers. Als buurtbegeleider bij Buurkracht en bewoonster van de wijk heeft zij samen energie besparen in Molenkracht aangezwengeld. Ook omdat zij en haar man toch al van plan waren om met isolatie en zonnepanelen aan de slag te gaan. En waarom zou je dat niet samen met buurtgenoten doen als die misschien wel met dezelfde energievraagstukken zitten? Ate stelde het team voor en vertelde kort hoe Buurkracht de buurt ondersteunt. Ze kreeg meteen veel vragen. Ton Geerts van buurtteam Molenkracht: “Bijvoorbeeld over de collectieve inkoop van energie; een aantal bezoekers dacht dat het daar vooral om ging. Maar ook over wat we kunnen doen om minder energie te verbruiken.”

Schokkende resultaten

Het antwoord op die vraag kwam van energieadviseur Alexander Berk, die na Ate het woord kreeg. “Hij heeft de woning van mijn buurvrouw onder de loep genomen om te onderzoeken wat we in deze buurt nog kunnen bijdragen aan het Klimaatakkoord”, vertelt Ton. “Met schokkend resultaat: wij verbruiken meer stroom én meer gas dan gemiddeld in Nederland. Voornamelijk doordat we met net zo veel mensen in grotere huizen wonen die slechter geïsoleerd zijn. Dat betekent dat we een groot besparingspotentieel hebben met z’n allen. Aan het huis van Ate kon je dat bijvoorbeeld goed zien. Wij zijn als team ook met een warmtecamera langs onze eigen huizen gegaan om in beeld te brengen waar ze warmte lekken. Bij Ate lijken de muren nog meer warmte door te laten dan de ramen!”

Hoe Ton € 1.600,- per jaar verdient aan energie

Mogelijkheden genoeg om het verbruik terug te dringen en zo veel winst te halen: er zijn bijvoorbeeld nog veel HR-glazen te zetten, spouwmuren te vullen en daken te isoleren. Ook voor zonnepanelen is ruimte genoeg. Ton zelf heeft die maatregelen allemaal al genomen en vertelde wat dat heeft opgeleverd. “Mijn huis is het pareltje van de wijk. Maar die pareltjes zitten wel in de spouw, waar ze niet zo opvallen. Sinds ik die spouwmuurisolatie heb en mijn ketel heb laten vervangen, verbruik ik 800 kuub gas minder dan daarvoor. Toch zo’n € 600,- per jaar. De warmtebeelden van mijn huis zagen er dan ook goed uit. Mensen vinden gas vaak saai, maar er is meestal meer mee te verdienen dan met zonne-energie. Je kunt het ook combineren; Alexander had het in zijn presentatie over 10 zonnepanelen per dak, maar bij mij liggen er 21 op. Die wekken per jaar voor € 1.000,- aan stroom op.”

Voordelig en onafhankelijk persoonlijk advies

Bass Jobsen van de Bossche energiecoöperatie EC073 sloot het programma af. Ton: “Hij vertelde onder meer dat vrijwilligers van EC073 voor € 25,- onafhankelijk energieadvies op maat aan particulieren geven. Daar is in onze buurt veel behoefte aan, merkte ik. Veel mensen willen iets doen, de bestedingsruimte is er vaak ook, maar dan nog: wat kun je het beste doen? Hoe zinnig is het om gewoon dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas? Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?”

Een hele stapel reacties

Tegen de tijd dat Bass was uitgesproken, was de temperatuur in het lokaal aardig opgelopen. Tijd voor frisse lucht. Maar eerst vulden de meeste bezoekers nog op een kaart in voor welke maatregelen ze belangstelling hebben en of ze het leuk vinden om zelf mee te helpen collectieve acties op te zetten. “We hebben een hele stapel meegenomen en veel leuke reacties gekregen. Volgende week gaan we met het team om de tafel om te bepalen wat onze vervolgstappen worden. Misschien kunnen we nog een keer met de warmtecamera door de buurt; veel mensen willen ook warmtebeelden van hun eigen huis zien. En we gaan kijken of we met een aantal buurtgenoten offertes kunnen gaan opvragen. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich het beste melden via onze buurtpagina; daar kondigen we al onze acties en activiteiten aan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?