Mogelijke nieuwe buurtactie: is je cv oké?

02 mei 2017

Als je een hr-ketel hebt, gedraagt die zich dan ook automatisch als hr-ketel? Medewerkers van Gasunie hebben samen met de Hanzehogeschool Groningen een manier bedacht om zelf thuis te controleren of de cv-installatie energiezuinig is ingeregeld. Hoe werkt de actie en wat zijn de eerste resultaten? Is deze actie ook iets voor andere Buurkrachtbuurten?

Buurkracht 170502 cv 2
Een verkeerde instelling van je cv kan onnodig gasverbruik veroorzaken

Gasunie heeft veel expertise in huis over energieverbruik. Én veel medewerkers die enthousiast zijn over energiebesparing en meedoen met de virtuele Buurkrachttestbuurt voor Gasuniemedewerkers. Zo deden aan eerdere acties met de warmtecamera en de energieverbruiksstekkers van Buurkracht bijna 500 collega’s mee. “Binnen Gasunie ontstond ook het idee om op een vergelijkbare manier cv-installaties onder de loep te nemen”, vertelt Carina Wiekens, onderzoeksleider Energie & Gedrag bij HG (Hanzehogeschool Groningen). “Met als achterliggende gedachte dat cv-installaties meestal één keer worden ingeregeld op de standaard fabrieksinstellingen. Maar is dat wel het meest energie-efficiënt?”

Hoe werkt de test?

Buurkracht is je cv ok en wim   klein
Wim van Grunderbeek met de CV OK-box

Onderzoekers van de HG bedachten een handige thuistest om de proef op de som te nemen: met een pyrometer. Enkele experts van Gasunie waren de eerste “testers” en hebben meegeholpen met de ontwikkeling. Wim van Grunderbeek, die de actie in zijn bedrijf coördineerde: “Een pyrometer is een pistoolachtig apparaat met een display dat via een sensor heel nauwkeurig temperatuur meet. Op afstand. Eigenlijk zoals een koortsthermometer. Wat we daarmee doen is in verschillende ruimtes de temperatuur opmeten van het water dat de radiator ingaat en van het water dat er aan de andere kant weer uitkomt. Een laserstraal geeft precies aan waar je meet. Is het temperatuurverschil in de verwarmingsbuis vlak vóór en vlak na de radiator kleiner dan 20 procent, dan betekent dit dat het water te snel door de radiator stroomt om voldoende warmte af te geven.”

Pyrometers onder de loep

Buurkracht trotec klein
De pyrometer

Aan de actie ging een zorgvuldige selectie van pyrometers vooraf. Carina: “Heel wat pyrometers bleken onbetrouwbare metingen te doen. Soms zat er tussen metingen van twee precies dezelfde apparaten een temperatuurverschil van wel 4° C! Mocht je zelf willen testen, dan is het dus in elk geval belangrijk dat de pyrometer die je gebruikt, geijkt is. Ook hebben we er een uitgebreide gebruiksaanwijzing bij gemaakt, om deelnemers zo goed mogelijk op weg te helpen.”

Voorlopige resultaten choquerend

Inmiddels hebben honderden Gasunie-medewerkers een actiekoffer in huis gehad. Wim: “We kregen nog meer inschrijvingen dan bij de warmtecamera’s en de energieverbruiksstekkers. Daar hebben we een heel roulatieschema voor gemaakt dat tot eind maart doorliep, zo’n beetje het einde van het stookseizoen.” Iedereen heeft zijn metingen keurig bijgehouden en die gegevens worden nu door de HG in kaart gebracht en geanalyseerd. “De voorlopige resultaten zijn best choquerend”, vertelt Carina. “De cv-installaties blijken vaker niet dan wel goed afgesteld te zijn. Waardoor er veel energie verloren gaat.” Gelukkig is dat euvel te verhelpen. Wim: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat de pomp in je cv-ketel te hard draait. Die kun je zelf makkelijk lager zetten. Net als de temperatuur waarop de ketel is ingesteld. Die hoeft echt geen 90° C te zijn.”

Leuk voor landelijk

Is deze actie ook iets voor andere Buurkrachtbuurten? Wim en Carina vinden van wel. Carina: “Het is nu al duidelijk dat er met het inregelen van cv-installaties nog veel winst te halen valt. Dat kun je zelf doen of uitbesteden aan een specialist.” Wim vult aan: “Zo’n test is bovendien heel toegankelijk. Je kunt ‘m uitvoeren op 75 procent van de Nederlandse cv-installaties – op alle systemen behalve hetelucht- en vloerverwarming. En het is een leuke manier om weer iets energiebewuster te worden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?