Hoogvonderen feestelijk van start met energie besparen met minister Blok

01 maart 2016

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst onthulde op maandag 29 februari samen met bewoners een kunstwerk in gemeenschapshuis De Vlonder in Roermond. Daarmee verwelkomde hij de wijk Hoogvonderen officieel als de 100ste Buurkrachtbuurt in Nederland. In Buurkrachtbuurten besparen buurtgenoten samen energie. Bewoners die daarbij maatregelen treffen, verbruiken gemiddeld 33 procent minder energie en besparen per jaar meer dan € 600,-.

Buurkracht basn9110 2 klein
Kinderen van OBS De Brink, minister Blok, en het buurtteam op de duurzame Buurtenbank

Alleen al in Limburg zijn inmiddels 17 Buurkrachtbuurten, waaronder America en Roerzicht in Roermond. In Hoogvonderen trekken de bewoners Wiel Beiten, Linda Derkx, Ed Cartens en Thijs Vaes de kar. Het bezoek van de minister was voor hen een grote eer. Thijs: “Het is een prachtige start van wat we in deze buurt willen bereiken: dat mensen zich bewust worden van hun energieverbruik en stappen nemen om dat te verminderen.”

Energie besparen is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Toch komt het er in veel huishoudens niet van, om allerlei redenen. Uit onderzoek blijkt dat als een buurt de krachten bundelt, het opeens wél lukt om besparingsmaatregelen van de grond te tillen. Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V., helpt daarom buurten en buurtgenoten bij elkaar te brengen en samen met energiebesparing aan de slag te gaan.

Energiemarkt

De onthulling van het kunstwerk, een ‘buurtenbank’ overhangen met lampenkappen voorzien van ledlampjes op zonne-energie, gebeurde tijdens een energiemarkt die het buurtteam voor buurtbewoners georganiseerd had. Hier gaven verschillende bedrijven voorlichting over mogelijkheden om energie te besparen. Zo was er een isolatiebedrijf, een leverancier van zonnepanelen en zonneboilers, een specialist in hr-ketels en een energieadviseur die onder andere ledlampen demonstreerde. Ook het gemeentelijke energiebureau Roermond Bespaart Energie was aanwezig. Thijs Vaes: “Bewoners konden heel veel informatie inwinnen, zonder dat het meteen commercieel werd.”

Indrukwekkend enthousiasme

Minister Blok was onder de indruk van het enthousiasme dat hij aantrof in Hoogvonderen. “Het is leuk om te merken hoe mensen bezig zijn met energie besparen in hun eigen huis en hun enthousiasme ook op anderen willen overdragen. Wij kunnen vanuit Den Haag niet iedereen in Nederland aanspreken en zeggen: ‘Doe aan energiebesparing.’ We helpen er wel bij, bijvoorbeeld met energielabels en goedkope leningen voor investeringen in huis, maar uiteindelijk moeten mensen het zelf doen. Ik ben ontzettend blij om hier in Roermond te zien dat mensen dat ook oppakken.”

Bijeenkomst 24 maart

De energiemarkt trok, mede dankzij de aanwezigheid van minister Blok, veel bezoekers. Het buurtteam kijkt alweer vooruit en bereidt zich voor op de buurtbijeenkomst die op 24 maart op het programma staat, om 20.00 uur in De Vlonder (Florasingel 38, Roermond). Thijs: “Bewoners kunnen zich nu al aanmelden op www.buurkracht.nl/hoogvonderen en zien welke maatregelen voor hen interessant kunnen zijn. We beslissen samen welke maatregelen we aanpakken en iedereen bepaalt zelf of en aan welke actie hij meedoet. We hopen ook de 24e weer veel buurtgenoten te mogen begroeten.”

Meer informatie?

Neem voor meer informatie gerust contact op met het buurtteam via thijs.vaes@gmail.com. Wil je meer weten over Buurkracht? Kijk op www.buurkracht.nl of neem contact op met Joyce Bongers, de buurtbegeleider van deze regio, via 06 50 51 61 14 of joyce@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?