Mill in startblokken voor energiebesparing

25 januari 2018

Energiebesparing lééft in Mill. Ruim zeventig centrumbewoners bezochten de Brabant Woont Slim informatiebijeenkomst over energiebesparing op 23 januari in cultureel centrum Myllesweerd. De energie spatte ervan af. Bezoekers hadden volop vragen, maakten afspraken met leveranciers op de mini-energiemarkt en de eerste vrijwilligers meldden zich al aan om gezamenlijke energiebesparingacties van de grond te trekken.

Buurkracht bijeenkomst mill
Veel belangstelling in Mill voor energiebesparing

“De avond was een schot in de roos”, vertelt Arthur Hofstad van de gemeente Mill en St. Hubert medeorganisator van de avond. “De huizen in het centrum zijn allemaal heel verschillend, maar ze zijn wel in dezelfde periode gebouwd: zo rond de jaren 70. In die tijd was energiezuinig bouwen nog helemaal geen prioriteit. Er valt dus nog genoeg te doen, maar veel mensen weten niet goed hoe ze moeten beginnen of komen er niet aan toe. En dan is het fijn als je in contact wordt gebracht met betrouwbare leveranciers. Of als je kunt samenwerken met je buren en met deskundige partijen die je kunnen adviseren.” 

Olievlekwerking

In zijn welkomstwoord bedankte wethouder Jos van den Boogaart van Mill de bewoners voor de geweldige opkomst. Hij hoopte dat de informatieavond iedereen zou inspireren om aan de slag te gaan. En dat ze vervolgens met hun enthousiaste verhalen hun buren en vrienden zouden inspireren om hetzelfde te doen voor de bekende olievlekwerking. Aan het programma zou het in ieder geval niet liggen. Deze zat vol presentaties waarmee de bewoners hun voordeel konden doen.

Energiek

Brabant Woont Slim helpt particulieren in de regio Brabant met energie besparen en werkt daarbij samen met Buurkracht. Arthur: “Dit is een organisatie die al meer dan 250 dorpen en buurten door heel Nederland ondersteunt met energiebesparing en dus ondertussen ruime ervaring heeft in hoe je dat kunt aanpakken. Elke buurt krijgt eigen buurtbegeleiders die zorgen dat de energie erin blijft. In deze regio zijn dat Ate Ploegmakers en Irmy van Paassen, energieke dames die je er goed bij kunt hebben. Zij vertelden wat Buurkracht voor Mill kan betekenen. Zo kan Buurkracht helpen om je energieverbruik in kaart krijgen en regelt Buurkracht een onafhankelijke energieadviseur die onderzoekt wat de beste besparingsmogelijkheden zijn.” 

Gunstige dakligging

Zo had ook in Mill een energieadviseur naar de besparingsmogelijkheden gekeken. Deze adviseur, Marloes Bosman, was aanwezig en vertelde over haar bevindingen in de centrumbuurt. Arthur: “Door de diversiteit aan woningen kon ze geen gedetailleerde analyse geven, maar op basis van de bouwperiode mochten we ervan uitgaan dat er met isolatie, dubbel glas en zonnepanelen nog heel wat valt te besparen. Uit haar onderzoek bleek dat veel daken in het centrum vanwege hun ligging uitstekend geschikt zijn voor zonnepanelen. Dat is goed om te weten.”

Nieuwe vrieskist

Marloes had de woning van centrumbewoner René Pennings nader bekeken. Arthur: “Met zijn woning als voorbeeld vertelde ze kort over de maatregelen die je kunt nemen en over kosten en terugverdientijd. Ze daagde de zaal ook uit om het verbruik van hun elektrische apparatuur te gaan meten. Want daarmee kun je verrassend veel besparen. Met name wasdrogers en oude vrieskisten blijken energieslurpers. Als je een oude vrieskist vervangt door de allernieuwste gaat het energieverbruik flink omlaag en heb je de nieuwe vrieskist in een paar jaar terugverdiend.”

Warmtelekken in beeld

Als je niet weet waar je je woning het beste kunt isoleren, dan is een warmtebeeld een aanrader. Met een warmtecamera kun je een scan maken van de buitenkant van een woning. Aan de kleuren op het warmtebeeld kun je precies zien waar warmtelekken zijn. Expert Jos Derks liet voorbeelden zien. Arthur: “Er was er ook een gemaakt van de woning van  René Pennings. Die was ondertussen zo enthousiast over alle informatie die hij over zijn woning had gekregen dat hij al bezig ging met plannen voor collectieve acties in de buurt.”

Samen met de buurt

Na de presentaties konden de bewoners zich laten informeren bij de stands van een aantal leveranciers, waaronder isolatiebedrijven, installateurs en zonnepanelenleveranciers. Arthur: “Het was gezellig druk. Mensen stelden vragen over hun eigen situaties en maakte afspraken voor offertes. Zo konden ze gelijk spijkers met koppen slaan. Uit alle reacties bleek dat er ook veel animo is om samen een Buurkrachtbuurt voor centrum Mill te starten. Een aantal vrijwilligers heeft zich al bij Ate en Irmy aangemeld. Of dat gaat lukken? In Grave en Cuijk zijn na een Brabant Woon Slim-bijeenkomsten Buurkrachtinitiatieven ontstaan, dus waarom niet in Mill?! We gaan het zien!” Meer weten of helpen een Buurkrachtbuurt op te zetten? Neem dan contact op met buurtbegeleider Ate.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?