Milieuwinst Buurkrachtbuurten duikt in de miljoenen

18 juli 2017

De milieuwinst van de Buurkrachtbuurten is in de zeven cijfers terecht gekomen. Zij verminderen hun CO2-uitstoot op dit moment jaarlijks met maar liefst 2,1 miljoen kg. Ook de totale jaarlijkse besparing op de energierekeningen nadert de magische mijlpaal van zeven cijfers. De jaarlijkse energielasten van de deelnemende buurten en dorpen zijn al met € 910.000,- gedaald. 

Buurkracht visualnl euroco2 def
De milieuwinst van de Buurkrachtbuurten

De uitstoot van 2 miljoen kg CO2 is te vergelijken met de uitstoot door gas- en stroomverbruik van alle huishoudens in een stad als Den Helder, gedurende een hele week. Alle Nederlandse huishoudens samen produceren 2 miljoen kg CO2 als zij 14 uur lang hun verlichting aan hebben.

Samen energie besparen wérkt!

“Sinds het ontstaan van Buurkracht zien we een sterk stijgende lijn als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot, de geldbesparingen die dit voor huishoudens oplevert en het groeiend aantal Buurkrachtbuurten. Ik ben dan ook ongelooflijk trots op álle betrokken buurtbewoners. Het ultieme bewijs dat samen energie besparen werkt!” aldus Roel Woudstra, manager van Buurkracht.

Succesverhalen door het hele land

In Noord-Brabant, waar het ooit allemaal met Buurkracht is begonnen, zien we van oudsher de meeste Buurkrachtbuurten. De buurten en dorpen in deze provincie hebben tot nu toe de grootste energiewinst behaald. In het hoge noorden, in Friesland, heeft Buurkracht begin dit jaar voet aan de grond gezet via de samenwerking met de Energiewerkplaats Fryslân en de komst van de 200e Buurkrachtbuurt Folsgeare. Deze maand is de Energiewerkplaats van Drenthe van start gegaan; een samenwerkingsverband dat lokale initiatieven ondersteunt bij energiebesparing en -opwek. De verwachting is dat hierdoor nog meer Drentse buurten en dorpen met energiebesparing aan de slag zullen gaan.

Nog meer milieuwinst

De berekende milieuwinst is gebaseerd op energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen, die deelnemers in de Buurkrachtbuurten hebben genomen. Energiezuiniger gedrag en kleinere maatregelen zoals een brievenbusborstel of een zuinigere douchekop zijn hierin niet meegenomen.

Wist je dat elke Buurkrachtbuurt een eigen buurtpagina heeft met nuttige en leuke informatie? Neem eens kijkje en kom nog meer te weten over acties en besparingen bij jou in de buurt!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?