Milieu, portemonnee én buurtgevoel winnen met Buurkracht - 1000 besparingen en 150 buurten in actie

11 november 2016

  • Daling 1,3 miljoen kg CO2-uitstoot per jaar door bewoners die maatregelen namen  
  • Maatregelnemers besparen samen jaarlijks ruim half miljoen euro
  • Gevoel van verbondenheid met de buurt groeit door samen energie te besparen

Persbericht, 11 november 2016. In Oisterwijk is vandaag de 150ste Buurkrachtbuurt in Nederland, Bunders-West, van start gegaan met samen energie besparen. Onlangs werd in Kortland al de 1000ste energiebesparende maatregel genomen. Recentelijk bleek uit onderzoek dat samen aan de slag met energie besparen ook het buurtgevoel versterkt.

Buurkracht het kersverse 150ste buurtteam
Het kersverse buurtteam van Bunders-West, met uiterst links Jos Nij Bijvank.

Jos Nij Bijvank, bestuurslid van de lokale energiecoöperatie en buurtteamlid van Bunders-West, ziet genoeg kansen: “Onze buurt bestaat uit zo’n 140 huizen, waarvan er veel geschikt zijn voor zonnepanelen. We willen onze buurtgenoten graag enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan met energie-opwek en -besparing.”

Winst voor het buurtgevoel

Linda Steg, Lise Jans en Daniel Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken in dertig Buurkrachtbuurten welke factoren het succes bepalen van Buurkracht. Bewoners blijken niet alleen voor het milieu en het geld in actie te komen, maar ook voor een betere band met de buurt. Linda Steg: “De deelname en verbondenheid met een Buurkrachtinitiatief lijkt de intentie om energiegedrag aan te passen te versterken. Maar we vinden ook de omgekeerde werking; samen energie besparen versterkt het gevoel van verbondenheid met de buurt.”

Winst voor het milieu

Afgelopen maand werd in de buurt Kortland in Peize de 1000ste energiebesparende maatregel in het kader van Buurkracht genomen. Van alle maatregelen is spouwmuurisolatie het populairst (44%), gevolgd door zonnepanelen (32%). Samen brachten de Buurkrachtbuurten hun CO2-uitstoot al met ruim 1,3 miljoen kg per jaar terug. In de praktijk ligt de milieuwinst hoger omdat niet alle maatregelen geregistreerd kunnen worden. Gemiddeld verminderden deelnemers die maatregelen troffen hun CO2-uitstoot in huis met 33%.

Winst voor de portemonnee

In Noord-Brabant zijn de meeste Buurkrachtbuurten actief (54), waaronder de meest succesvolle Buurkrachtbuurt, Hintham-Zuid in Rosmalen. Deze buurt bespaart per jaar bijna € 70.000,- aan energielasten. In totaal besparen Buurkrachtbuurten ruim € 550.000,- op jaarbasis. De bewoners die maatregelen troffen besteedden samen zo’n € 2.400.000,- aan energiebesparende maatregelen. Zij verdienen hun investering in vier tot vijf jaar terug. Het duurt gemiddeld anderhalf jaar voordat buurten concrete besparingsmaatregelen nemen.

Buurkracht is ‘samen energie besparen’

Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. Bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik, de buurt krijgt een buurtbegeleider en Buurkracht helpt bij het enthousiasmeren van de buurtgenoten. Buurkracht is nu al in bijna de helft van Nederland mogelijk. Zie ook www.buurkracht.nl.

Maatschappelijk initiatief van netbeheerders

Buurkracht is een maatschappelijk initiatief van netwerkbedrijf Enexis Holding N.V. Met dit initiatief draagt Enexis enerzijds bij aan het realiseren van het Energieakkoord, anderzijds draagt energiebesparing bij aan een evenwichtig gebruik van het energienet. In Buurkrachtbuurten plaatst Enexis slimme meters, zodat bewoners beter inzicht krijgen in hun energieverbruik. Ook netwerkbedrijven Rendo, Cogas en Alliander dragen actief bij aan Buurkracht.

Meer informatie: marije@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?