“Mijn zonnepanelen werken goed voor me!”

15 mei 2017

Lettelbert is goed bezig: de afgelopen maanden schaften 7 huishoudens samen in totaal 95 zonnepanelen aan. Geen slechte oogst voor een dorp met nog geen 200 inwoners. Karin Stam kan deze stap iedereen aanraden: “Mijn zonnepanelen werken goed voor me!” Aanhaken kan nog.

Buurkracht zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een aanrader

Karin liep al een tijdje met het idee rond om zonnepanelen aan te schaffen toen er een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst over samen energie besparen op de mat viel. Een initiatief van een commissie van Dorpsbelangen in samenwerking met Buurkracht.
Ze besloot te gaan: “Het leek me een goede gelegenheid om informatie op te doen over hoe de markt in elkaar zit, wat de verschillen in producten zijn en waar je op kunt letten. Bovendien sprak het idee van samen optrekken me aan: hoeveel verstand heb ik nou van zonnepanelen? Met elkaar weten we misschien meer.”

Aandacht voor verschillende wensen

Op de informatieavond bleken meer dorpsgenoten geïnteresseerd in zonnepanelen. Een mooie aanleiding om de koppen bij elkaar te steken en samen op zoek te gaan naar een leverancier die aan hun wensen voldeed. “Die wensen waren voor iedereen verschillend. Zelf was ik niet per se uit op de scherpste prijs, maar wilde ik vooral goed, persoonlijk advies. Ik hechtte aan een leverancier die niet op afstand een offerte uitbrengt, maar die de situatie zelf komt bekijken en meedenkt. Ook omdat mijn dak niet gunstig ligt ten opzichte van de zon.”

Meteen veel zon

Ondanks de uiteenlopende beweegredenen, werd het bewonersgroepje het wel eens over een leverancier. “Eigenlijk niet mijn eerste keus”, bekent Karin. “Maar we hadden quantumkorting bedongen en dan wil je ook niet flauw doen en als enige met een andere leverancier in zee gaan.” Over het resultaat heeft ze niets te klagen. “In februari zijn er 12 zonnepanelen op het dak geplaatst door een uitstekende installateur. Dat was misschien nog niet gebeurd als we dit niet met samen hadden opgepakt. En de panelen werken goed voor me! Al in de eerste maanden hadden we veel zon. Ik ben niet iemand die alle dagen verbruiksgrafieken gaat afstruinen, maar ik hou de opbrengst wel bij. Als het daarmee in dit tempo doorgaat, leveren ze straks als de zon écht gaat schijnen, nog meer op dan ik verbruik.”

Meer weten over de zonnepanelenactie in Lettelbert of alsnog aanhaken? Neem contact op met buurtbegeleider Orville Frijde of het buurtteam Lettelbert.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?