“Mijn zonnecellen zijn goed voor mij aan het werk”

06 oktober 2016

Waarom je spaargeld op de bank laten staan als het toch niks oplevert? Frans van der Made uit Made besloot er iets nuttigs mee te doen. Vorig jaar liet hij zijn spouwmuur isoleren en eerder dit jaar combineerde hij een dakrenovatie met de plaatsing van zonnepanelen. “Dat had ik veel eerder moeten doen.”

Buurkracht  mg 9669
In Made-Noord krijgen ze energie van de zon

Frans liep al langer rond met plannen om zijn huis te verduurzamen, maar kwam er alleen niet goed uit. “Ik heb een paar leveranciers uitgenodigd die allemaal heel ingewikkeld deden. Ze wilden er bijvoorbeeld een hoogwerker bij halen voor het stukje muur boven mijn glazen serre. Anders konden ze er niet bij. Of ze beweerden dat ze pas konden isoleren als ik de struik voor in de tuin zou weghalen. Maar die struik is nog van mijn ouders geweest; die wil ik niet kwijt. Via Buurkracht en Duurzaam Drimmelen kwam ik toen in contact met een leverancier die niet moeilijk keek, Gijs Leijten van Isolatie Techniek Brabant. Die kon gewoon via een stellinkje boven mijn serre komen en maakte geen probleem van die struik. Hij heeft mijn muur keurig netjes geïsoleerd.”

Haan klinkt verder weg

Het effect van die ingreep is goed merkbaar in huize Van der Made. “Als de wind op de gevel stond, waaide je bijna door je huis heen. Nu blijft het lekker warm binnen en in de zomer is het koeler in huis. En ik had niet verwacht dat het zo veel zou schelen qua geluid. We houden kippen en onze haan kan behoorlijk tekeergaan, maar sinds we spouwmuurisolatie hebben, klinkt hij een stuk verder weg. Dat had ik veel eerder moeten doen.”

Goede investering

Begin dit jaar liet Frans, opnieuw via Duurzaam Drimmelen in samenwerking met Buurkracht, zonnepanelen leggen. Daar kwam wel iets meer bij kijken. “Mijn huis is gebouwd in 1956; de dakpannen waren niet meer helemaal goed. Voordat ik er zonnepanelen op liet leggen, wilde ik daarom eerst het dak laten opknappen. En het dan ook meteen laten isoleren. Van binnenuit was dat lastig; de zolder staat helemaal vol met spullen. In plaats daarvan is er nu isolatiemateriaal onder mijn nieuwe dakpannen aangebracht. En daarbovenop liggen nu zonnepanelen. Het was best een investering, maar wel een goede. Ik heb net de jaarafrekening van mijn stroomverbruik binnen en krijg € 500,- terug. Die zonnepanelen zijn goed aan het werken voor mij.”

Wil je ook meedoen met acties in Made-Noord? Op onze buurtpagina houden we je graag op de hoogte.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?