Midwolde ‘om’ voor elektrisch rijden en auto’s delen

28 november 2017

Zeker 20 Midwolders probeerden een elektrische auto uit tijdens de test- en demodag op zaterdag 25 november bij Autobedrijf Nienhuis Occasions. Aan het einde liet het team van DuurZSaam Actief zien hoe je altijd elektrisch kunt rijden én tot 60 procent kunt besparen met een deelauto. Weten of een deelauto interessant voor jou is? Kijk op de buurtpagina voor meer informatie. 

Buurkracht 0001
Midwolde ‘om’ voor elektrisch rijden en auto’s delen

Voor de deur van de garage stonden drie glimmend gepoetste elektrische wagens de bezoekers al op te wachten: een Tesla S, een Tesla Model X en een Opel Ampera EV. Na een rit met vader Jan of zonen Jan en Harmen Nienhuis werden de testrijders warm ontvangen aan de koffietafel van het autobedrijf. Hier konden ze onder het genot van een kop biologische koffie, vers appelgebak en ‘groen’ suikerbrood van het Midwolder Broodthuys napraten over hun rit. De testrijders waren unaniem positief en de superlatieven waren niet van de lucht: ‘Wauw, ontzettend gaaf, werelds, een superervaring’.

Auto delen

Elektrisch rijden is al een stuk duurzamer dan een wagen op fossiele brandstof. Nog groener is het om een auto te delen. Samen met autobedrijf Nienhuis en Buurkracht is DuurZSaam Actief bezig met de ontwikkeling van de Deelauto Buurt Bundel. Ada Kruiter van DuurZSaam Actief: “Het idee is dat je dan een abonnement op mobiliteit krijgt: je koopt dus rijplezier en flexibel autogebruik in plaats van bezit. Abonnees kunnen via een app een deelauto lenen bij Nienhuis; voor elke rit een passende auto. Een compacte auto voor lokale ritjes bijvoorbeeld, of een comfortabelere auto voor langere ritten of vakantie. Nienhuis heeft nu al zeven deelauto’s waar je uit kunt kiezen, waaronder elektrische auto’s, auto’s op groen gas en een transportbus.”

Persoonlijk gesprek

Met iedereen die terugkwam van de testrit, gingen de leden van DuurZSaam Actief in gesprek over de mogelijkheden van een deelauto. Ada: “We zijn benieuwd wanneer Midwolders een deelauto zouden gebruiken. Wat moet je dan bieden? Zien ze het als mogelijk vervanging voor de eigen auto of als alternatief voor een tweede auto? Of misschien zouden ze hem alleen boeken alleen in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld voor vakantie naar een wintersportbestemming of als je extra trekkracht en een trekhaak nodig hebt.”

Maak kennis met de Buurt Bundel

De reacties op de Buurtauto Buurt Bundel waren positief. Ada: “Als ik vroeg wat een beweegreden zou zijn om mee te doen, dan werd opvallend vaak het klimaat of milieu genoemd maar ook de omschakeling van bezit naar gebruik. Als belangrijkste voordeel zagen bewoners de grote flexibiliteit: voor iedere bestemming een passend en comfortabel vervoermiddel. En natuurlijk was de kostenbesparing belangrijk: je kunt tot wel 60 procent besparen door een auto te delen in plaats van te kopen.”

Introductie in 2018. Mis het niet!

Dankzij het koffietafel-onderzoek kreeg DuurZSaam Actief een goed idee van de deelautobehoefte in Midwolde. Ada: “Samen met Nienhuis en Buurkracht gaan we de Deelauto Buurt Bundel verder op maat maken voor de bewoners. Begin volgend jaar volgt de officiële introductie tijdens een informatiebijeenkomst. Mis die niet. Blijf automatisch op de hoogte en meld je aan op de buurtpagina.”

 

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?