Midwolde beleeft ledlicht – wie is er nu nog niet óm?

13 november 2017

De sfeer zat er goed in tijdens de ‘ledlichtbelevingsavond’ op 7 november in Midwolde. De zaal in Gasterij Inkies zat vol dorpsbewoners die meer wilden weten over ledverlichting: wat kun je ermee, wat niet, wat kosten ze, wat bespaar je ermee en hoe maak je een goede keuze? Ze werden op hun wenken bediend. De volgende bijeenkomst over een ander duurzaam onderwerp staat alweer voor de deur: op 25 november kunnen inwoners een testrit maken in een elektrische auto en meepraten over eventueel een elektrische dorpsdeelauto. Iedereen is welkom!

Buurkracht 2017 11 07 photo 00001412
Midwolde beleeft ledlicht – wie is er nu nog niet óm?

Maar eerst de ledlichtbelevingsavond. “Een fantastische avond”, vindt Lia Mulder van het organiserende buurtteam. “Gasterij Inkies is van zichzelf al heel sfeervol en gezellig, en met zo veel mensen en zulke goede sprekers kon het niet meer stukgaan.” Prominent op het programma stonden Jeroen van Agt van onafhankelijk testinstituut OliNo, dat al meer dan 2000 ledlampen heeft doorgemeten, en lichtarchitect Jon Harms die als geen ander weet hoe je met licht kunt spelen.

Helder over Buurkracht

Na een korte introductie van het buurtteam kreeg eerst buurtbegeleider Orville Frijde het woord. Hij vertelde wat Buurkracht is, wie en wat erachter zit en wat Buurkracht voor Midwolde kan betekenen. “Het was goed om dat nog even duidelijk te maken”, zegt Lia. “We zijn in ons dorp al een tijdje met verduurzaming bezig maar pas sinds kort met Buurkracht. Dan willen mensen toch weten: wat is dat voor club? Hoezo? Is het niet commercieel. Orville legde uit dat Buurkracht een maatschappelijk initiatief van verschillende netbeheerders is, zonder winstoogmerk. Een geruststellende gedachte.”

Lampenportaal

Jeroen van Agt, oprichter van OliNo, haalde vervolgens alles uit de kast om het toegestroomde publiek in te voeren in de wereld van light-emitting diode, ofwel led. Hij had een flinke koffer met verschillende ledlampen meegenomen om een beeld te geven van de enorme verscheidenheid die er inmiddels op de markt is. Lia: “Het vooroordeel is nog vaak dat ledlicht koud en ongezellig zou zijn, maar er is de laatste jaren ontzettend veel veranderd. Je kunt met ledlicht echt alle kanten op. OliNo voert op al die lampen die in de winkels in de schappen liggen, tests uit en stelt de resultaten daarvan beschikbaar via het lampenportaal op www.olino.org. Daar kun je dus ook zien dat er grote kwaliteitsverschillen zijn.”

Handige ledtest voor thuis

Nuttig was de informatie die Jeroen gaf zeker en hij speelde goed in op alle – vaak vrij technische - vragen uit de zaal. Hij ging in op lumen, dimmers, omvormers en efficiëntie, op verbruik en kosten en vertelde waar je op moet letten als je ledverlichting wil kopen. Lia: “Daarbij bracht hij ons meteen een handig trucje bij waarmee je zelf kunt bepalen of een ledlamp van enige kwaliteit is. De frequentie van een lamp moet goed zijn, anders loop je kans op hoofdpijnklachten, zeker als je daar gevoelig voor bent. Met het blote oog zie je dat niet, maar wel als je je smartphone voor een brandende ledlamp houdt met de camera aan. Zie je de lamp dan flikkeren, dan is hij niet goed. Blijft het licht egaal, dan heb je de juiste kwaliteit te pakken.

Elke sfeer met led

Ook de sfeer die je met ledverlichting kunt bereiken, kwam ruimschoots aan bod. Daarvoor was lichtarchitect Jon Harms ingevlogen. “Dat gaf weer een heel andere twist aan het onderwerp”, zegt Lia. “Hij liet bijvoorbeeld zien wat een spotje, een ledstrip of andere lamp met je interieur kan doen. Van wit licht voor de studeerkamer tot veel warmer licht voor in de huiskamer. En hoe je met ledlicht inmiddels bijna elke sfeer kunt bereiken, ieder naar eigen smaak.”

Maak een proefrit in een elektrische auto

Tijdens de afsluitende borrel waren de geluiden unaniem: dit was een geslaagde avond. Lia: “Bezoekers waren heel enthousiast. Dat komt natuurlijk ook door de sprekers. Het was echt inspirerend en heel informatief. Ik denk dat iedereen thuis meteen de smartphonetest op de aanwezige ledlampen heeft losgelaten. Ik in elk geval wel: we hebben slechte én goede ledlampen in huis.” De volgende activiteit van het buurtteam staat alweer op de rol. “We kijken of een elektrische deelauto interessant is voor Midwolde. Op 25 november organiseren we een inloopdag met de plaatselijke garage. Daar kunnen bewoners meedenken over dit plan en zelf een proefritje maken in een elektrische auto. Ook daarvoor is iedereen weer van harte uitgenodigd. Dorpsgenoten kunnen zich alvast aanmelden op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?