Midden-Annen goed op weg naar samen energie besparen

12 mei 2017

In ‘Midden-Annen liggen de energiebesparingsmogelijkheden voor het oprapen. Dat was de belangrijkste boodschap van de buurtbijeenkomst op woensdagavond 10 mei in Ons Dorpshuis. De komende tijd worden er acties op touw gezet om samen energie te besparen. Daar kan straks heel Annen aan meedoen.

Buurkracht img 20170510 wa0009
De energieadviseur aan het woord

Toen de ruim twintig aanwezige buurtbewoners een plekje hadden gevonden, beet Marnix Ennes het spits af. Marnix vormt samen met Michelle Mulder en Harko Middel het buurtteam dat de bijeenkomst organiseerde. Hun doel? Samen met buurtgenoten energie besparen door op onderzoek uit te gaan, elkaar te helpen, gezamenlijk offertes aan te vragen en uiteindelijk samen in te kopen.

Hulp van Buurkracht

Na de korte introductie van Marnix nam buurtbegeleider Marjan Hendriks van Buurkracht het woord. Zij legde uit hoe Buurkracht Midden-Annen ondersteunt met kennis en middelen om energie te besparen en liet aan de hand van filmpjes zien hoe buurten in heel Nederland - in totaal al meer dan 200 - op verschillende manieren collectief energie besparen.

Kansen voor Midden-Annen

Waar liggen de kansen voor Midden-Annen? Energieadviseur Arnold Strijker kon die vraag uitgebreid beantwoorden, vertelt Marnix enthousiast. “In aanloop naar de bijeenkomst heeft Arnold het energieverbruik van drie verschillende huizen in de wijk - een tussenwoning, een hoekwoning en een vrijstaande woning - grondig onder de loep genomen. Wat bleek? De jarenzeventigwoningen zijn helemaal niet geïsoleerd en sommige huizen hebben zelfs geen dubbel glas op de bovenverdieping.”

Nieuwe ideeën

Kansen genoeg dus, want energie besparen begint met isoleren en dus de warmte binnen en de kou buiten houden. “De energie die je niet verliest, hoef je ook niet op te wekken”, legt Marnix uit. De eerste besparingsacties richten zich dan waarschijnlijk ook op het isoleren van spouwmuren, vloeren en daken. “Maar”, voegt Marnix daaraan toe, “wat we precies gaan doen laten we nog even afhangen van de uitslag van de vragenlijst die buurtbewoners online kunnen invullen.” De buurtbewoners kwamen zelf ook met compleet nieuwe ideeën. Marnix: “Iemand opperde om samen cv-ketels in te kopen. Ketels van meer dan twintig jaar oud, die in Annen ook nog voorkomen, zijn vaak versleten en helemaal niet efficiënt.”   

Offerte per straat

Binnenkort bepaalt het buurtteam welke besparingsacties als eerste worden opgetuigd. Ook gaan Marnix, Michelle en Harko contact leggen met het buurtteam van Zuides-West in Zuid-Laren. “Daar is met ondersteuning van Buurkracht al een flink aantal besparingsacties in voorbereiding en we willen de initiatiefnemers vragen om tips en tricks. Uiteindelijk hopen we per straat in Midden-Annen offertes te laten maken waar bewoners zich bij kunnen aansluiten. Op die manier hoeven we alles maar één keer uit te zoeken.”

Vul de vragenlijst in en blijf op de hoogte

Marnix kijkt terug op een goede aftrap van Buurkracht in Midden-Annen. “Er kwamen allerlei ideeën voorbij en we hebben nieuwe plannen kunnen maken. Bovendien komt een derde persoon ons team versterken. Het echte werk moet natuurlijk nog beginnen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet! De voortgang delen we met de buurt via onze buurtpagina. Daar kan iedereen ook nog steeds de enquête invullen. Hoe meer formulieren we terugkrijgen, hoe beter we kunnen inspelen op de wensen in de buurt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?