Michel en de speurtocht naar slurpers in huis

18 juli 2016

Wasmachines, stofzuigers, zelfs spelcomputers waren niet veilig voor Michel Wemmenhove en zijn energieverbruiksstekkers. Na een buurtbijeenkomst in Meerkracht leende hij een set van Buurkracht. “Mijn huis is al heel zuinig, maar ik was nieuwsgierig of er nog iets te winnen viel. Ik ontdekte sluipverbruik waar ik het totaal niet verwachtte.”

Buurkracht plaatje energiemeter
Slurpers speuren

Michel begon met de voor de hand liggende apparatuur, zoals de wasmachine (0,26 kWh per was) en de droger. “Ik heb een relatief zuinige warmtepompdroger die 0,66 kWh per was verbruikt.” Het was schrikken toen hij daarna de afwasmachine in de stekker plugde: “1,1 kWh, meer dan de droger en de wasmachine samen! Dat had ik niet verwacht.”

Rondrijdende stofzuiger

Na deze ontdekking was Michels nieuwsgierigheid pas goed gewekt. De handige oplaadbare zelf rondrijdende stofzuiger bleek namelijk ook niet zo zuinig als gehoopt. “We hebben katten. Een stofzuiger die zelf rondrijdt en zuigt, leek met al die haren een perfecte aankoop. De stofzuiger zou ook minder verbruiken dan een gewone stofzuiger. Op zich klopt dat als je kijkt naar verbruik tijdens het stofzuigen, maar de stofzuiger hangt vervolgens in een oplader die 24/7 stroom verbruikt!”

Spelletje

Het werd een spelletje: wat verbruikt de televisie, de tuner en alle andere apparatuur die altijd in de standby-stand staat? Michel: “Die apparatuur was aangesloten op een stekkerdoos met aan/uit-knop. Alleen, in de praktijk gebruikten we de knop niet. We hebben nu een masterstekkerdoos, waarbij de televisie de master is. Als we de televisie uitzet, wordt ook de stroom naar de andere apparatuur verbroken.”  Om het verbruik van stofzuigeroplader te verlagen, plaatste Michel een tijdklok. “Zo’n oude mechanische. Maar na meting bleek dat die tijdklok zelf ook een paar Watt per uur gebruikt.”

Masterstekkerdoos

Totale besparing is uiteindelijk een dikke 30 euro per jaar. “Van de besparing kun je zo’n masterstekkerdoos kopen en de maand daarna goede tijdklokken. Het lijkt misschien kruimelwerk, maar zo’n speurtocht maakt bewust. Verbruik is op zich niet erg, zolang je er maar plezier van hebt. Het is zonde als energie gewoon wegstroomt of als je meer verbruikt dan nodig. De besparing is met een beetje opletten makkelijk verdiend en het was ook nog eens heel leuk om te doen.”

Zelf aan de slag

Je eigen apparatuur meten is eenvoudig. Zelf ook slurpers en parasieten opsporen? Kijk op buurkracht.nl/slurpers-speuren om zelf aan de slag te gaan.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?