Meteen twintig afspraken voor de energiescan

18 juni 2015

Buurkracht bb de bolhaar
Druk bezochte buurtbijeenkomst in Enschede

De eerste bijeenkomst van het buurtteam De Bolhaar in Enschede op dinsdagavond 16 juni was een succes. Maar liefst twintig van de circa zeventig aanwezigen maakten een afspraak voor een energiescan. Het team kreeg ook veel enthousiaste reacties van bewoners die geïnteresseerd waren in isolatie, dubbele beglazing of zonnepanelen. “Nu doorpakken en zorgen voor een goede opvolging”, aldus Jeroen Jansen van het buurtteam.

Buurtteam De Bolhaar is pas drie maanden actief. Maar in die kort tijd hebben de teamleden een indrukwekkende hoeveelheid werk verzet. Jeroen: “Uit onderzoek over duurzaamheidsmaatregelen door studenten van de hogeschool Saxion bleek dat er in de wijk veel belangstelling voor energiebesparing is. De helft van de 780 huishoudens vulde de enquête in; dat is al heel veel. Uit de antwoorden bleek dat tweederde van hen best maatregelen wil nemen, maar niet goed weet waar te beginnen.” Jeroen was namens de wijk bij de enquête betrokken en wil het ijzer smeden nu het heet is. Hij heeft inmiddels samen met vijf buurtbewoners Buurkracht in de arm genomen voor ondersteuning.

Tien procent korting

Op de startbijeenkomst op 16 juni had het team z’n zaakjes goed op orde: de bezoekers werden getrakteerd op alle informatie die nodig was voor concrete actie. Jeroen: “Uit de enquête was gebleken dat de wijk vooral geïnteresseerd was in dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, dubbele beglazing en zonnepanelen. Ter voorbereiding op de bijeenkomst hadden we alvast offertes aangevraagd en een selectie gemaakt. Dat was een behoorlijke klus. Wil je goede prijzen krijgen, dan moet je ook goed nadenken over de aanvraag. Uiteindelijk kwam Geas Energiewacht als beste uit de bus. Dat is een vertrouwd bedrijf hier in de regio. Het bedrijf heeft de beste prijs en kan alles leveren wat we vragen. We krijgen bovendien tien procent korting op een maatregel zoals dubbel glas of vloerisolatie, als minstens tien huishoudens aan zo’n maatregel meedoen.”

Bomvol programma

Een vertegenwoordiger van Geas Energiewacht kwam het aanbod op de bijeenkomst toelichten. Jeroen: “De eerste spreker was een financieel adviseur die vertelde over de financiële kant van energiebesparing, zoals subsidies en rendementsberekeningen. Daarna heeft het buurtteam uitleg gegeven over de offertes en hoe we tot onze keuze zijn gekomen. Tot slot kwam Geas aan het woord. Daarna was er een kleine markt waar bezoekers zich nader konden laten informeren. Ook de studenten en vertegenwoordigers van Buurkracht waren aanwezig. Geas had tijdens de presentatie aanbevolen eerst een energiescan te doen. Voor het einde van de avond hadden zich daar al twintig mensen voor aangemeld. Veel anderen maakten duidelijk dat ze serieus geïnteresseerd zijn in één of meer maatregelen, maar alles nog even willen laten bezinken.”

Restaurantje

Het vervolg? “We hebben de e-mailadressen van de bezoekers aan ons nieuwsbriefbestand toegevoegd. Iedereen krijgt de offertes en een samenvatting van de presentaties toegestuurd. We zullen de buurt regelmatig op de hoogte blijven houden van de vorderingen. Deze bijeenkomst zien we als een eerste stap, want we hebben nog maar een deel van de wijk bereikt. We gaan onze boodschap dus nog in vervolgbijeenkomsten herhalen. Naar aanleiding van de bijeenkomst over de studenten in maart hebben we bovendien nog andere wensen van wijkbewoners genoteerd waar we mee aan de slag kunnen. Die wensen gaan bijvoorbeeld over het gebruik van school- en zwembaddaken voor zonnepanelen of het delen van elektrische auto’s. Maar ook over sociale onderwerpen, zoals een restaurantje in de voetbalkantine. In deze wijk is relatief weinig sociale samenhang. Het sociale leven van de meesten van ons speelt zich af buiten De Bolhaar. Een restaurant in de wijk is een leuke manier om elkaar te leren kennen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?