Met hoeveel energie sta jij op?

20 april 2015

marlon energie verbruik buurkracht’s Ochtends vroeg, de wekker gaat, je staat op, neemt een douche, poetst je tanden, zet koffie, bakt een eitje … voordat je de deur uit gaat, verbruik je al best wat energie. Hoeveel? Om je een idee te geven, zette Marlon Mintjes van Milieu Centraal haar eigen ochtendrituelen op een rij. Wil jij ook weten wat je verbruikt? We rekenen het graag voor drie liefhebbers uit. Onderaan dit artikel lees je hoe je dat regelt!

“Elke werkdag sta ik rond zeven uur op. Een elektrische wekker heb ik niet, daar gebruik ik mijn telefoon voor. Die leg ik ’s ochtends voordat ik naar mijn werk vertrek nog wel een uurtje aan de oplader. Ook zet ik de verwarming handmatig een graadje hoger, van 15 naar 17 graden. Net genoeg om het in huis behaaglijk te maken.”   

Verbruik oplader: elke ochtend een uur opladen kost 0,5 kWh per jaar .
Verbruik verwarming: elke ochtend een uur de verwarming aan kost 77 m3 gas per jaar.

“Ik begin met ontbijt klaarmaken: thee en een bak havermoutpap. Dat betekent dat de waterkoker aan gaat en dat ik melk opwarm op het gasfornuis. Ik zet ook altijd de tv aan voor het nieuws. Nu de dagen weer langer zijn, gaat er nergens licht aan. In de herfst en winter hooguit twee spaarlampen.”

Verbruik waterkoker: elke ochtend water koken voor een kop thee kost 11 kWh per jaar.
Verbruik lcd tv: elke ochtend een uurtje de tv aan kost 36 kWh per jaar.
Verbruik gasfornuis: elke ochtend water opwarmen op het gasfornuis kost 2,3 m3 gas per jaar.
Verbruik lampen: elke ochtend in de herfst en winter 1,25 uur twee lampen aan kost 3 kWh per jaar.

“Tijd om te douchen en tanden te poetsen. Ik heb een tijdje een douchecoach gehad, die me waarschuwde als ik vijf minuten onder de douche stond. Die gebruik ik niet meer, maar ik probeer nog steeds om binnen vijf minuten weer naast de douche te staan. Mijn tanden poets ik met een elektrische tandenborstel en met warm water.”

Verbruik gas: elke ochtend vijf minuten douchen kost 57 m3 per jaar.
Verbruik tandenborstel: het opladen van een tandenborstel kost 5 kWh per jaar.

“Rond kwart over acht draai ik de verwarming weer omlaag en ga ik naar mijn werk. Op de fiets!”

Marlon verbruikt in totaal 136,3 m3 aan gas, 55,5 kWh aan elektriciteit. Dit kost haar € 88,60 (gas) plus € 12,77 (elektriciteit) is € 101,37 per jaar, ofwel € 0,28 per dag.

Hoe zit dat bij jou?

Wil je weten hoe jij zit met je energieverbruik in de ochtend? Stuur je ochtendritueel uiterlijk op 30 april aan ons toe en de drie leukste inzenders krijgen de berekening van ons cadeau. Het kan zijn dat we je verhaal zo leuk vinden dat we 'm graag publiceren op deze website.

Je kunt je verbruik ook eens hier vergelijken, via de website van Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?