Met energieke energiecafés op weg naar een duurzamer Oranjewijk

30 oktober 2017

In Oranjewijk in Leeuwarden vond op 26 oktober alweer het vijfde energiecafé plaats in het wijkgebouw. Dit keer stonden onder andere de warmtebeelden van Oranjewijkse woningen op het programma die het team met de warmtecamera’s van Buurkracht heeft gemaakt. Wat viel op? De volgende stap: peilen welke vormen van energiebesparing de buurt interessant vindt. Bewoner Jochum Admiraal: “Laat het ons weten en vul de vragenlijst in op onze buurtpagina.”

Buurkracht 171026 buurtbijeenkomst  1
Oranjewijk bekijkt warmtebeelden van de woningen in de wijk

Jochum is lid van de bewonersgroep Nieuwe Energie Oranjewijk (NEO), de drijvende kracht achter de energiecafés. “Ons doel is om onze wijk zo duurzaam mogelijk te maken”, vertelt hij. “Daarvoor hebben we ook de samenwerking met Buurkracht gezocht. Onze energiecafés trekken inmiddels een vaste kern bewoners. Een mooie manier om ervaringen te delen en eventueel samen op te trekken. En we zien ook altijd nieuwe gezichten, dit keer ook weer. Drie van hen bleken onafhankelijk van elkaar met zonnepanelen bezig te zijn. Door het café hebben ze contact gelegd en kunnen ze misschien samen optrekken. Dat scheelt vaak in de kosten.”

Op pad met de warmtecamera

Voorafgaand aan het energiecafé hebben de leden van NEO een ronde door de buurt gemaakt en bij diverse buurtgenoten aangebeld waarvan ze vermoedden dat die iets met energiebesparing en verduurzaming hebben. “Bij die wandelingen hadden we een warmtecamera van Buurkracht bij ons om huizen te fotograferen van buurtgenoten die dat leuk vinden”, zegt Jochum. “Op die beelden kun je zien waar de woningen warmte verliezen.” Hoe dat werkt, legde energieadviseur Arnold Strijker uit tijdens het energiecafé. “Hij liet een aantal warmtebeelden uit de buurt zien en legde uit wat daarin opviel: wat zeggen die gekleurde vlekken over de isolatie van je huis? Dat deed hij heel leuk, zonder in onbegrijpelijke technische details te vervallen.”

Jugendstil en energie besparen, gaat dat samen?

Daarbij ging Arnold ook in op de energiebesparingsmogelijkheden voor Oranjewijk. Jochum: “Er staan in onze wijk prachtige Jugenstil-woningen van rond 1900. Die hebben eensteensmuren en een begane grond van bijna vier meter hoog. In de gevel zitten meer ramen dan muren. Dat betekent dat de mogelijkheden om de isolatie te verbeteren beperkt zijn. Je moet het vooral zoeken in dubbel glas en dakisolatie. Een voordeel is daarnaast dat de meeste daken plat zijn, zodat je er goed zonnepanelen op kunt plaatsen. Ondanks dat de huizen in beschermd stadsgezicht liggen. Dat vraagt allemaal wel om een behoorlijke investering. Maar bewoners kunnen ook tegen lagere kosten energie besparen, bijvoorbeeld met ledverlichting.”

Praktijkvoorbeelden

Ook bewoners zelf kwamen aan het woord. Dat wil zeggen: Ewoud Herrema en Evert Jan Hoen vertelden wat ze zelf allemaal al aan hun huis verbeterd hebben, wat hun ervaringen zijn en hoe de maatregelen die ze genomen hebben, hun energieverbruik beïnvloedt. “Ewoud bouwt zijn huis binnen bijna helemaal opnieuw op en probeert het zo energieneutraal mogelijk te maken”, vertelt Jochum. “Evert Jan is voor veel bewoners een vraagbaak, mede omdat hij als aannemer veel woningen in de buurt van binnen kent. Hun verhalen spreken aan: het werkt goed om bewoners via buurtgenoten voor te lichten.”

Vul de vragenlijst in

NEO heeft grootste plannen met de wijk: “We kijken hoe we zo veel mogelijk duurzame energie kunnen gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door samen met wijk de Hoven een energiecoöperatie op te richten, mee te doen met de exploitatie van een windmolen of de restwarmte van fabrieken in de buurt te benutten. Maar we willen beginnen met het verhogen van het energiebewustzijn en het verbeteren van de woningen. In een vragenlijst peilen we de belangstelling van bewoners om samen energiebesparende maatregelen te gaan treffen. Hoe meer buurtgenoten die invullen, hoe beter we daarop kunnen inspelen. Ik roep dan ook iedereen op de vragenlijst in te vullen op onze buurtpagina. Dan weten we aan welke volgende stappen behoefte is.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?