Mensingeweer op de groene toer: bijeenkomst geslaagd

23 april 2016

De bewoners van het dorpje Mensingeweer in Groningen zien het wel zitten om samen energie te besparen. Op 19 april was een kwart van de huishoudens vertegenwoordigd op de dorpsbijeenkomst over onder meer isolatie.

Buurkracht bb 1904 1
Mooie opkomst dorpsbijeenkomst

Jan Hink van het buurtteam kijkt terug op een leuke, gezellige en inspirerende avond. De hoofdingrediënten: drie informatieve presentaties. De eerste werd verzorgd door dorpsgenoot Menno van Dijk. Hij spiegelde de bezoekers voor wat ze zelf kunnen doen om energie te besparen. Je huis isoleren is mooi, maar het effect ervan gaat verloren als je niet ook een beetje op je energieverbruik let, is zijn boodschap. Jan: “Een van de tips die hij gaf was om eens te grasduinen op de website van Green Evelien, www.greenevelien.com. Dat is een Belgische mevrouw die zelf helemaal ecologisch verantwoord leeft en op haar site de meest uiteenlopende tips geeft. Hoe je bijvoorbeeld kunt zorgen dat je zo min mogelijk afval produceert. En ook maffe dingen, zoals een hometrainer waarmee je je wasmachine kunt aandrijven. Een leuke bron om ideeën op te doen.”

Warmteverlies in beeld

Ook energieadviseur Floris van Dijk was van de partij. Hij had één woning in Mensingeweer uitgebreid onder de loep genomen en liet aan de zaal zien wat hij daar had aangetroffen. Dat deed hij onder meer aan de hand van warmtebeelden. “In Mensingeweer zijn er geen twee woningen die op elkaar lijken”, zegt Jan. “Onderzoek naar de besparingsmogelijkheden in één huis zijn dus niet per se representatief. Maar Floris ging in zijn verhaal in op alle mogelijke vormen van warmteverlies en hoe je daar iets aan kunt doen. Zo werd het voor iedereen interessant en tastbaar.”

Demonstratie isolatie

Buurkracht bb 1904 2
Hylmar Diemer over isolatie

De laatste spreker was Hylmar Diemer, de plaatselijke aannemer die toevallig ook voorzitter is van Dorpsbelangen. Jan: “Hij had allerlei isolatiematerialen, glas en zelfs stukken muur meegenomen om te laten zien hoe isolatie werkt, wat de verschillende mogelijkheden zijn, waar koudebruggen kunnen zitten en wanneer isoleren wel en niet zinvol is. Heel informatief.” Omdat de huizen in Mensingeweer zo veel van elkaar verschillen en het er ook niet zo veel zijn, verwacht Jan dat bewoners vooral individueel met energie besparen aan de slag kunnen gaan. “Een gezamenlijke actie voor spouwmuurisolatie zou wel interessant kunnen zijn. We gaan inventariseren hoeveel animo daarvoor is.”

Extra handen welkom

Het team kijkt alweer vooruit naar de volgende bijeenkomst, in oktober. “Tegen die tijd begint het stookseizoen weer. We krijgen dan naar verwachting de warmtecamera opnieuw in bruikleen; daar hadden veel bewoners belangstelling voor. Ook willen we een bezoek brengen aan twee huizen in het dorp die geen gasaansluiting meer hebben. Dat lijkt ons ook interessant. Ons voornemen is om op die manier twee keer per jaar een avond te organiseren, om de stemming erin te houden en het energiebewustzijn stap voor stap te vergroten. Als er bewoners zijn die het leuk vinden om zich bij ons ‘energiegroepje’ aan te sluiten, mee te denken en te helpen, zijn ze van harte welkom. Ze kunnen mij rechtstreeks mailen of kijken op onze buurtpagina, www.buurkracht.nl/mensingeweer. Daar houden we dorpsgenoten ook op de hoogte van onze activiteiten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?