Mensingeweer klaar voor de winter

11 oktober 2016

Laat de winter maar komen. Mensingeweer weet wat nodig is om je huis warm te houden. Tijdens de bijeenkomst op 10 oktober in het Dorpshuis kregen dorpsbewoners alles te horen over het isoleren van je woning en hoe je je huis kunt verwarmen met een pelletkachel. Inclusief een excursie naar dorpsbewoner Alfred die bij hem thuis liet zien hoe een pelletkachel precies werkt.

Buurkracht mensingeweer
Dorpsbewoner Alfred laat zien hoe de pelletkachel werkt

Na een lekker bakje koffie stond een bezoek aan de pelletkachel van Alfred als eerste op het programma. Hennie Schoenmaker van het buurtteam: “Alfred woont drie huizen verderop en heeft sinds kort een pelletkachel in zijn schuur. Van daaruit lopen leidingen naar zijn woning. De leidingen moesten nog geïsoleerd worden, maar we kregen al een goed beeld van hoe het werkt. Het was koud buiten, waardoor we meteen een goede indruk konden krijgen van de werking van de pelletkachel. Hij liet ons voelen dat de pelletkachel geen onnodige warmte verliest: de buitenkant voelde helemaal koud. En hoeveel pellets nodig zijn om het cv-water te verwarmen.”

Gas afsluiten

Hennie vond de excursie leuk en leerzaam. “Ik kon zo goed beoordelen of een pelletkachel ook voor ons huis geschikt zou zijn.” Nu Alfred verwarmt met de pelletkachel is zijn gasverbruik flink gedaald. ”Hij vertelde dat zijn gezin alleen nog gas gebruikt om te koken. Ze zijn nu aan het bekijken of elektrisch koken iets is, zodat ze de gasaansluiting kunnen afsluiten. Want op dit moment betalen ze eigenlijk vooral nog vastrecht.”

Dorpsaanbod isolatie

Terug in het Dorpshuis stond Sipke van Hettema van Smit Isolatie klaar om te vertellen over het isoleren van je huis. Smit Isolatie was door het buurtteam geselecteerd om een dorpsaanbod te doen. Sipke had modellen meegebracht waarmee hij goed kon laten zien welke verschillende soorten isolatie er zijn en welke materialen daarvoor worden gebruikt. Daarna vertelde hij over de subsidiemogelijkheden en het aanbod van Smit Isolatie voor het dorp.

Een stuk aangenamer

Hennie: “Ik vond Sipkes verhaal verhelderend en boeiend. Hij liet zien waarom het zo belangrijk is om de hele schil van je woning te isoleren: dak, muren en vloer. Zo verlies je nergens warmte en gaat je energierekening omlaag. Maar wat ook belangrijk is, is dat je huis een stuk aangenamer aanvoelt. In het Dorpshuis hebben we koude muren. Als je er met je schouder tegenaan gaat staan, voel je de tocht over je rug. Dat verdwijnt als je de muren isoleert.”

Mooie korting

Smit Isolatie had voor Mensingeweer een speciale prijs gemaakt. Hennie: “De meeste leveranciers berekenen een staffelkorting: hoe meer deelnemers, hoe hoger de korting. Omdat Mensingeweer niet zo groot is, berekent hij voor ons een vaste korting. Om een idee te geven. De gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie is € 13,95 per m2 maar Smit berekent voor Mensingeweer slechts € 12,50 per m2.”

Aantrekkelijke subsidie

Op dit moment zijn er interessante landelijke subsidiemogelijkheden. Hennie: “Als je twee isolerende maatregelen neemt, kun je subsidie aanvragen. Voor vloer- en spouwmuurisolatie kun je dan nog eens € 4 à € 5,- per m2 subsidie krijgen. De investering valt daardoor reuze mee. Omdat je energie bespaart, heb je de kosten snel weer terugverdiend.”

Warmtecamera te leen

Buurtbegeleider Hanna de Vries van Buurkracht had een warmtecamera mee. Daarmee kun je in beeld brengen op welke plekken je huis warmte verliest. Zo is het eenvoudiger om te bepalen waar je nog moet isoleren. Hennie: “Wie de warmtecamera wil lenen, kan zich via de buurtpagina aanmelden. Mijn man Jan en ik zetten je dan op de lijst en informeren je wanneer en of het gaat lukken, want op de dorpsbijeenkomst hebben drie bewoners ‘m al gereserveerd.”

En het was ook gewoon gezellig

Achteraf bleven alle aanwezigen nog een flinke tijd napraten. Hennie: “Energiebesparing met Buurkracht is een mooie reden om elkaar weer eens te ontmoeten. Al snel ging het over zaken die in het dorp spelen en zaten we gezellig bij elkaar om bij te praten. Dat sociale aspect vind ik minstens zo belangrijk aan de buurtavonden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?