Meerkracht verkent windenergie met Energy Game

22 september 2017

Buurkracht 20170920 bewoners spelen de energy game   meerkracht
Meerkracht speelt Energy Game

De spelborden lagen bij binnenkomst al uitnodigend klaar. Bezoekers waren nieuwsgierig en herkenden direct de plattegrond van Meerstad. Na een kort welkomstwoord van het buurtteam en een uitleg van de Hanzeschool konden de spelers van start.

Stefan Haan van het buurtteam en energiecoöperatie Meerkracht: “Doel van de Energy Game is dat je leert op welke manieren je duurzame energie kunt opwekken en welke belangen er spelen als je je dorp of buurt energieneutraal wil maken. Je moet niet alleen rekening houden met voldoende opbrengst (productie), maar ook met people (bijvoorbeeld bewonersbelangen), planet (je wilt de aarde niet uitputten), belasting van de netwerken en regelgeving. In het spel vertegenwoordigt elke speler een van die belangen. Samen moet je kijken hoe je iedereen tevreden kunt houden.”

Samenwerken loont

Na twee uur was het spel gespeeld en werd de balans opgemaakt. Stefan: “De Energy Game was een schot in de roos. De bewoners hadden het duidelijk naar hun zin en kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: het loont niet om alleen voor je eigen belangen op te komen. Als je ‘productie’ bent, dan kun je in je eentje beslissen om windmolens te plaatsen. Want zo heb je in één keer de energiebehoefte van heel Meerstad gedekt. Maar in een volgende beurt kunnen partijen met andere belangen jouw beslissing weer ongedaan maken. Dus: als je iets wilt bereiken, moet je samenwerken. Je hebt altijd andere partijen nodig.”

Kom ook

De vraag of windmolens wel of niet welkom zijn in Meerstad, is niet beantwoord. Stefan: “Dat hoeft ook niet. Het gaat ons er in de eerste plaats om dat buurtbewoners meedenken en meedoen. Zo is iedereen ook van harte uitgenodigd voor de volgende bijeenkomst op 11 oktober om 20.00 uur in Samenwerkingsschool Meeroevers. Dan houdt onze eigen energiecoöperatie Meerkracht de eerste algemene ledenvergadering en presenteren we onze plannen. We hopen op veel nieuwe leden. We hebben ondertussen ook een geschikt bedrijf gevonden dat bewoners met problemen met de warmtepomp kan helpen. Daar vertellen we op 11 oktober ook meer over. Wie daarbij wil zij, kan zich binnenkort  aanmelden via onze buurtpagina of nu via mail.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?