Meerhoven viert Burendag met duurzame fietstocht, wildplukken en aangeklede borrel

28 september 2017

De Eindhovense wijk Meerhoven lieten Burendag op 23 september niet ongemerkt aan zich voorbijgaan. De werkgroep Duurzaam Meerhoven greep deze feestelijke dag aan voor een grote diversiteit aan gezellige activiteiten met een groen tintje. “Het was schitterend”, zegt Inge Kouw die een groot deel van de organisatie voor haar rekening nam. Op naar de volgende buurtbijeenkomst op 14 november. Aanmelden kan via buurkracht.nl/meerhoven.

Buurkracht duurzaammeerhoven documentnaam 10
Burendag in Meerhoven

Het activiteitenprogramma werd letterlijk afgetrapt met een duurzame fietsroute. Deelnemers verzamelden zich rond 14.00 uur bij de Hovenring om Meerhoven eens van zijn groene kant te verkennen. “We bezochten bijvoorbeeld een schuur waarop zonnepanelen in oost-westelijke richting geplaatst zijn”, vertelt Inge. “Hier was goed te zien dat ook zonnepanelen die niet per se gunstig liggen ten opzichte van de zon, nog veel energie opbrengen. Zeker op zo’n stralende dag als deze.”

Van oeverzwaluwen tot wadi’s

Bij een andere buurtgenoot bekeken de fietsers de warmtepomp en kregen ze uitleg over de werking. En zo ging de tocht verder door het park – waar de oeverzwaluwen en het ingenieuze afwateringssysteem met wadi’s (een duurzaam infiltratiesysteem) aan bod kwamen – een huis met een zonneboiler, de biomassacentrale die warmte levert voor de stadsverwarming in Meerhoven en proeftuin Meerhoven.

Wildplukken

Ondertussen struinde een ander groepje het Eetbaar Park af om daar allerlei eetbaars te plukken. Inge: “Eens per jaar organiseren we ook een plantdag; dan planten we in overleg met de gemeente samen met buurtgenoten eetbare bomen en struiken zoals rozenbottels, pruimen- en notenbomen. Burendag was een mooie gelegenheid om daar meer bewoners kennis mee te laten maken. En om flink te oogsten, was eigenlijk de bedoeling, maar in deze tijd van het jaar bleek dat iets te optimistisch. Toch hebben de deelnemers heel wat van de wandeling opgestoken.”

Chef-kok gestrikt

Gelukkig was de borrel voor de hapjes niet afhankelijk van de opbrengst van de wildplukmiddag. Duurzaam Meerhoven had niemand minder dan chef-kok Eurling Rugsten van Seats2Meet weten te strikken om ter plekke een keur van zijn bijzondere creaties te bereiden, geïnspireerd op De Voedselzandloper van Kris Verburgh. “Hij heeft als missie om smaaksensaties met mensen te delen. We kregen heerlijke wijn en sappen voorgezet en genoten van heerlijke hapjes. En het zag er fantastisch uit!”

Buurkracht duurzaammeerhoven documentnaam 12
De groene kant van Meerhoven

Uitslag buurtvragenlijst

De energiequiz die op het programma stond tijdens de borrel, werd doorgeschoven naar een volgende gelegenheid. “Mensen hadden het veel te druk met bijkletsen. Het was ontzettend gezellig. Wel heb ik nog even de aandacht gevraagd voor de vragenlijst die we in de buurt hebben uitgezet over wat buurtgenoten bezighoudt. Bijna 50 buurtgenoten hebben die ingevuld, dus we hebben een aardig beeld. Wat opvalt is dat bewoners vooral het vele groen, de rust en de diversiteit van de populatie in de buurt waarderen. Ook kwamen er verschillende verbeteracties naar voren, zoals het schoonhouden van de buurt en het handhaven van de 30 kilometerzone. En wat we bij Duurzaam Meerhoven heel goed nieuws vinden, is dat er een behoorlijke interesse blijkt te zijn voor verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en zwerfafval opruimen.” Bewoners die de vragenlijst hebben ingevuld, hebben een mail ontvangen van Duurzaam Meerhoven over wat ze zelf kunnen bijdragen.

14 november: Grip op energie

In de Proeftuin ging het feest nog aardig lang door. “Een zeer geslaagde Burendag”, constateert Inge dik tevreden. Ik hoop de komende maanden veel mensen terug te zien bij een of meerdere activiteiten die voor en door de buurt georganiseerd worden. Zoals de kledingruilmiddag op 4 oktober en de bijeenkomst ‘Grip op energie’ op 14 november. Die avond gaan we bijvoorbeeld kijken wat er precies op de energierekening staat en proberen van elkaar te leren hoe we ons verbruik kunnen terugdringen. Buurtgenoten die daarbij willen zijn of actief willen meewerken aan een nog fijnere buurt, kunnen zich aanmelden via buurkracht.nl/meerhoven of mailen naar duurzaam@meerhoven.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?