Meer zonnepanelen dan inwoners

17 oktober 2014

Buurkracht filmen ohvh2
Filmen voor Ons Huis Verdient Het van RTL4

Wat doe je als voorzieningen in je dorp dreigen weg te vallen? In het Overijsselse Hoonhorst hebben de bewoners het er niet bij laten zitten. Ze doen alles samen. Nou ja, veel. En dat levert nog veel meer op. Wat? Dat kun je op 9 november zien bij Ons Huis Verdient Het op RTL4.

Terwijl het in het hele land pijpenstelen regende, beleefde Hoonhorst op 16 oktober een stralende opnamedag. De cameraploeg van Ons Huis Verdient Het liep een lange middag mee met Timo Veen, een van de oprichters van Duurzaam Hoonhorst en initiatiefnemer van Buurkracht in het dorp. “We zijn begonnen in mijn huis”, vertelt hij. “Een van de zeldzame energieleverende woningen in het land. Dat was mijn droom. Mijn vriendin vond het best, als het maar comfortabel zou worden. Met dat uitgangspunt zijn we gaan bouwen. We hebben geen gasaansluiting, alles gaat elektrisch. Warmte krijgen we via drie warmtepompen en stroom via de zonnepanelen op het dak.” 

Het onmogelijke kan wél

Timo’s huis is al opvallend, maar de gemeenschapszin in het dorp is nog opvallender. “De voorzieningen in kleine dorpen als Hoonhorst staan onder druk. In 2010 hebben we als bewoners zelf het heft in handen genomen. Met een clubje hebben we een visie opgesteld en die hebben we goed over de bühne gebracht. Dat heeft tot allerlei projecten geleid: we hebben een houtgestookte cv-installatie gebouwd voor de verwarming van de sporthal, de school en andere openbare gebouwen, inclusief bijbehorend warmtenet. We hebben een elektrische deelauto aangeschaft, een deelaanhangwagen, en we organiseren regelmatig bladharkdagen. Dan harken we bladeren bij elkaar, die we op kruiwagens naar hoveniers brengen die ze versnipperen en als mest gebruiken. Zo wordt beheer en onderhoud van alle voorzieningen goedkoper. Iedereen zet z’n eigen talenten in voor de leefbaarheid van het dorp, van juristen tot projectleiders en metselaars. En dan zie je dat je dingen voor elkaar krijgt die je voor onmogelijk hield.”

Skyline vol zonnepanelen

De filmploeg van RTL4 had zijn handen vol om in één dag ook maar een selectie in beeld te brengen van wat de Hoonhorsters voor elkaar gebokst hebben. Ze filmden de sporthal met zijn houtgestookte cv-installatie, het bladeren harken en versnipperen, reden het dorp uit om daar beelden te maken van de ‘skyline’ van Hoonhorst, die gekenmerkt wordt door een grote hoeveelheid zonnepanelen. “Er liggen zo’n 2000 zonnepanelen in Hoonhorst, we hebben meer zonnepanelen dan inwoners. Samen met Buurkracht gaan we kijken of we het energieverbruik in het dorp nog verder omlaag kunnen krijgen.”

Iedereen doet mee

Met zo’n staat van dienst verbaast het niet dat Duurzaam Hoonhorst al eerder pers en cameraploegen op bezoek heeft gehad. “We krijgen met enige regelmaat aandacht in de geschreven pers, zoals De Stentor en Trouw, en RTV Oost is hier ook een paar keer geweest. Het grote verschil was dat Ons Huis Verdient Het geen voice-over heeft. In mijn antwoord moest ik dus steeds de vraag herhalen, en dat vergat ik nog weleens. Maar het was hartstikke leuk om te doen. En het mooie van Hoonhorst is dat op zo’n dag ook weer iedereen meedoet. Eén belletje en er draven een paar mensen met hun shovel op bij de sporthal, er stonden een stuk of vijftien kinderen bladeren te harken en er werd druk over de opnamen getwitterd.” 

Hoonhorst zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 9 november, 16.30 uur, RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?