Marsdijk gaat nu echt van start met Buurkracht

22 juni 2015

De slimme meters zijn geplaatst in het Assense Marsdijk. De resultaten van de eerste Invent-energiescan in de buurt zijn bekend en ketelfabrikant ATAG heeft een mooi aanbod voor nieuwe hr-ketels voor de bewoners. Het was tijd voor een eerste echte buurtbijeenkomst. Op 18 juni mocht het buurtteam zo’n 15 wijkbewoners verwelkomen in wijkcentrum De Dissel.

“Nu we slimme meters hebben, kunnen we echt van start”, vertelt Margit Akkerman. Samen met Richard Zijlstra vormt ze het buurtteam. “Onze buurt is relatief nieuw met goed geïsoleerde woningen. De grootste besparing gaat komen uit gedragsverandering. Door de slimme meters kunnen bewoners voortaan op buurkracht.nl/marsdijk hun eigen verbruik vergelijken met het gemiddelde van de buren. Dan zullen ze ontdekken dat het energieverbruik per huis en huishouden enorm kan verschillen. We verwachten dat mensen dan nog enthousiaster hun eigen verbruik proberen te verlagen.” Behalve op gedragsverandering zet het buurtteam nu ook in op hr-ketels. “In de wijk worden zo langzamerhand de oude ketels vervangen. ATAG heeft een aantrekkelijk aanbod gemaakt voor een zeer zuinige ketel. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer korting we krijgen.”

Energiescan

Tijdens de bijeenkomst kregen de bewoners voorlichting over de slimme meter en Buurkracht. ATAG presenteerde het aanbod voor hr-ketels en als energieadviseur bij Invent legde Margit zelf uit wat het nut van een energiescan is. Ook gaf ze tips om bewust met energie om te gaan. Een bezoeker vertelde dat hij bespaarde door het ventilatiesysteem in zijn woning uit te zetten en vaker de ramen te openen. Maar dat is volgens Margit nu net niet de bedoeling. “In een goed geïsoleerde woning zijn ventilatie en verwarming nauwkeurig op elkaar afgesteld. Als je de ramen opent, stijgt het verbruik voor verwarming.” Handig om te weten.

Goed begin

Margit en Richard kijken met een goed gevoel terug. “De meeste mensen waren al bewust met energie bezig. De helft van bezoekers had een koopwoning. De ketels waren daar allemaal al vervangen. Iemand had zelfs al zonnepanelen op het dak. De andere helft van de bezoekers woont in een huurwoning. Zij kunnen dus vooral energie besparen door gedragsverandering. Dit was een goed begin. We hopen nu dat meer mensen zich via de site gaan aanmelden. De bezoekers kwamen bijna allemaal uit verschillende straten; als ze allemaal hun eigen buren enthousiast kunnen maken, helpt dat alweer. Het aanbod van ATAG blijft voorlopig staan. Als het een beetje gaat lopen, gaan we kijken of een tweede bijeenkomst nodig is.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?