Marknesse viert eerste postcoderoosregeling Noordoostpolder

25 april 2017

Twee jaar hard werk in Marknesse is beloond met het eerste gerealiseerde postcoderoosproject in de Noordoostpolder: 155 zonnepanelen op het dak van bouwbedrijf Verwer. Op donderdag 20 april kwamen zo’n dertig dorpsgenoten bij elkaar om deze geweldige mijlpaal te vieren – en om meer te horen over warmtepompen. Hubèr Buijsman, een van de organisatoren: “Huishoudens in het dorp die nog mee willen genieten van de zonnestroom, kunnen nog instappen.”

Buurkracht bb marknesse
Marknesse

Het postcoderoosproject is een initiatief van werkgroep Marknesse Duurzaam in samenwerking met de Energie Pioniers Noordoostpolder (EPN). Zij zijn met recht trots. “Onze eersteling heeft letterlijk het licht gezien. Wij zijn trots op u!’’, zei Albert Klein Tijssink, voorzitter van de coöperatie EPN, in zijn welkomstwoord. Hij sprak ook zijn hoop uit dat dit project in Marknesse de eerste aanzet is om ten minste in elke wijk en in elk dorp in de Noordoostpolder een postcoderoosproject van de grond te tillen.

Veel projecten op stapel

Wethouder Andries Poppe gaf het officiële startsein. Ook hij is trots: “Elk project draagt bij aan onze duurzame ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.” Hij is optimistisch over het halen van deze ambitie: nu al is de Noordoostpolder koploper op het gebied van wind- en zonne-energie en er staan nog heel veel projecten op stapel.

Warmtepompen op de agenda

Na de officiële opening ging het gezelschap naar De Marke, waar zich andere belangstellenden aansloten. Thema van dit deel van het programma was warmtepompen. In dit kader hield Hielke Hekkenberg van Marknesse Duurzaam een presentatie over gasloze wijken: waar vind je ze al en hoe kun je tot een gasloze wijk komen? Warmtepompen zijn een mogelijkheid, maar er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om een warmtenet aan te leggen dat gevoed wordt met warmte uit de Zwolsevaart. Duurzaamheidsadviseur Martien Rienks legde vervolgens uit hoe warmtepompen werken, welke soorten en maten je hebt en wat de kosten en opbrengsten zijn. Hubèr: “In Marknesse is veel belangstelling voor warmtepompen. Maar er zit wel een behoorlijk prijskaartje aan. En minder gas gebruiken begint met goed isoleren, dat werd ook wel weer duidelijk.”

Meedoen aan het postcoderoosproject kan nog

Hubèr is dik tevreden: “We hebben veel dorpsgenoten bereikt. En het is geweldig dat die 155 zonnepanelen nu geïnstalleerd zijn en hun werk doen. Deelnemers profiteren boven op de verkoopprijs van de stroom, ook nog eens vijftien jaar van teruggave van energiebelasting. Dat is voor veel bewoners interessant. En ze kunnen nog investeren! Wie dat wil, of meer wil weten, kan contact met ons opnemen via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?